Поредно нарушение на НПК от страна на полицията

Погрешни арести на десетима непълнолетни, разпитват ги без адвокат

Родителите им разбират за задържането няколко часа по-късно

Погрешни арести на десетима непълнолетни, разпитват ги без адвокат

На поредно грубо нарушаване на правилата, разписани в Наказателно-процесуалния кодекс (НКП), от страна на полицията са станали свидетели родителите на десетима непълнолетни, задържани вечерта в сряда в столичния кв. "Банишора" по подозрения, че са участвали в грабеж.

 

Въпреки изричното задължение на служителите на МВР в подобни случаи веднага да уведомят родителите на арестуваните деца и, естествено, да им бъде осигурена адвокатска защита, това не се е случило, разказаха роднини на заключените пред Mediapool.

 

Десетте момчета на възраст между 14 и 17 години са били заловени от полицаи от столичното Второ РПУ около 21.00 часа в сряда по сигнал, че в района е бил извършен грабеж на портфейл и мобилен телефон. Родителите обаче са били уведомени от полицията за това близо 4 часа по-късно.

 

Според чл. 63 ал. 6 от Закона за МВР (ЗМВР) "за задържането съответният орган е длъжен незабавно да уведоми лице, посочено от задържания". След като най-накрая пристигат пред районното, възрастните не са допуснати да видят децата си, като дори не им е обяснено кое налага арестите на десетимата и дали всеки от тях е заподозрян за участие в престъплението.

 

Разпитите на непълнолетните продължават часове наред още вечерта на 4 юли, както и на следващия ден. Адвокат не е допуснат, въпреки че пак според ЗМВР и НПК това е задължително, освен ако заподозреният категорично не се откаже от това свое право.

 

От СДВР обаче обясниха пред Mediapool, че когато задържаните били непълнолетни, вместо адвокат на разпитите им можело да присъства само инспектор от Детска педагогическа стая.

 

По неофициална информация от разследващите причина за арестите са станали лични документи, собственост на потърпевшите от грабежа, които били намерени в един от арестуваните. Кое налага обаче задържането на общо десет момчета на базата на тези доказателства, не е ясно.

 

По непотвърдени данни на Mediapool само едно от момчетата е трябвало да бъде обвинено, но това така и не се е случило, тъй като разследващите са установили, че по времето на грабежа то изобщо не е било в района. В крайна сметка всичките десет непълнолетни са освободени от Второ РПУ към 17.00 часа на 5 юли, 20 часа след арестите им.

 

Според разказите им през нощта те са били държани в една стая, в която е можело единствено да седнат на столове. Докато безуспешно са се опитвали да видят децата си, някои от родителите им пък видели през стъклената врата на входа, че момчетата са били водени от едно помещение в друго със събути обувки.

 

Практиката служителите на МВР системно да нарушават правата на задържаните е дългогодишна и остава устойчива въпреки сериозните усилие на редица неправителствени организации да "образоват" родните полицаи, че адвокат, например, трябва да бъде осигурен на всеки заподозрян, не в момента на повдигане на обвинението му, а още след докарването му в съответното районно.

 

Именно осигуряването на правна защита на арестантите е сред най-сериозните и нерешими проблеми в полицейската работа, което неведнъж са констатирали организации като Български хелзинкски комитет, Институт "Отворено общество" и други. Когато обаче става въпрос за непълнолетни лица, полицаите са длъжни да подходят още по-внимателно към задълженията си.

Споделяне

Още от България