Похитените в Сомалия французи се оказаха от спец службите

Отвлечените във вторник сутринта от сомалийски бойци двама французи се оказа, че са от спец службите, а не журналисти, както бе съобщено по-рано, предаде Франс прес.

Инцидентът стана при нападение в хотел “Сахафи“ в Могадишо, където нахълтали няколко въоръжени души, насочили към охраната оръжие и разбили една от стоите, измъквайки настанилите се там французи.

Информацията от служители на хотела бе, че при регистрацията си те са се представили за журналисти. Самият хотел, чието име в превод означава журналист, бил особено популярно място за отсядане на представители на медиите. Според френски чиновник, пожелал анонимност, двамата похитени били от специалните служби на Франция.

Двамата пристигнали девет дни по-рано по покана на Министерството на отбраната, за да обучават служители на сомалийското разузнаване.

Тяхното отвличане било старателно планирано, като проникналите въоръжени около десетина мъже се представили за служители на реда и след това напъхали двамата французи в два автомобила.

Похищаването на чужденци се случва често в Сомалия, където практически от две десетилетия няма стабилно управление и страната е разделена на региони на влияние. Сегашният президент шейх Шариф Ахмед, който е умерен ислямист, се опитва да намали влиянието на бойците от групировката “Ал Шаба“, както и други радикални организации.

Споделяне

Още от Свят