Похитеният в Ирак ирански дипломат бе освободен

Освободеният в понеделник ирански дипломат Ферейдун Джахани потвърди, че похитителите му от Ислямската армия на Ирак искали Техеран да не се намесва във вътрешните работи на Ирак, предаде Франс прес.

Дипломатът подчерта, че не е имало никакви договорки между Иран и похитителите му. Той направи кратко изявление в иранското посолство в Багдад.

Първото искане на групировката било Техеран да не се намесва във вътрешните работи на Ирак, посочи Джахани. Похитителите му решили да го освободят, когато разбрали, че Иран няма такива намерения и че иранските дипломати са в страната, за да обслужват интересите на живеещите там ирански граждани.

Хората, отвлекли иранския дипломат, искали също така да бъдат освободени всички иракски затворници в Иран. Те обаче в крайна сметка били убедени от Техеран, че такива не съществуват.

Джахани изчезна на 4 август на шосето между Багдад и свещения шиитски град Кербала, където трябваше да оглави новото иранско консулство.

Междувременно съдбата на останалите отвлечени в Ирак чуждестранни граждани остава неясна.

Пол Бигли, братът на похитения британец Кенет Бигли, заяви, че има нова информация, според която брат му все още е жив.

В понеделник йорданският крал Абдула каза пред италиански вестник, че италианските заложнички Симона Торета и Симона Пари също са живи, макар че миналата седмица две различни ислямистки групировки обявиха, че са ги екзекутирали.

Крал Абдула, който ще посети Италия във вторник, заяви пред в. Кориере дела Сера, че Йордания работи заедно с италианското правителство за спасяването на двете хуманитарни служителки.

"Информацията, която аз имам е, че е към този момент и двете заложнички са живи", посочи той.

"С помощта на разузнаването, ние се опитваме да установим местонахождението им и използваме всичките си контакти с лидерите и групировките в Ирак, за да ги освободим", заяви кралят.

Неизвестна е съдбата и на шестима отвлечени в Ирак египетски граждани, които са работили за мобилен оператор.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: