Похитителите на Мирослава предупредили и в писмо, че работят с полицай

Поемните лица изчаквали пред апартамента на самоубилия се Стойчо

Фрапантни нарушения и несъответсвия са открили депутатите на вътрешната комисия по време на изслушването на ръководството на МВР по случая с отвличането и убийството на 18-годишната Мирослава в Перник, научи Mediapool.

Неизвестен до момента факт се оказа, че в едното писмо, което похитителите са диктували на Мирослава, също се съдържа изречение, с което семейството е предупредено да не търси съдействие от полицията, защото има замесени полицаи, разказа народен избраник, участвал в изслушването.

Според обяснението, което депутатите получили, действително “имало такова нещо”. Полицията имала съмнение, че е замесен техен човек, но не открили нищо и съмненията отпаднали.

По време на изслушването е станало ясно и това, че поемните лица, които трябвало да наблюдават претърсването на апартамента на Стойчо Стоев – Чочо, който бе заподозрян за убийството, но мистериозно се самоуби пред полицаи, кой знае защо са изчаквали пред жилището.

“Получихме някакви доста мъгляви обяснения за самото влизане в апартамента. Било тъмно, включила се алармата, вследствие на което двама полицаи качени на стол се мъчели да включат осветлението, а един да изключи СОТ-а. През това време самият Стойчо отишъл в килера и се гръмнал”, преразказаха обясненията на ръководството на МВР депутати.

По думите им заключеният с белезници Стойчо подал стол на полицаите, които след като успешно прерязали кабелите, върнали стола на мястото. На въпрос кое е наложило служителите да връщат стола, вместо да наблюдават арестанта, от МВР обяснили, че подчинените им били "подредени момчета".

Версията на полицията за това кой е прекъснал алармата обаче е в противоречие с думите на наблюдаващия прокурор и окръжен обвинител на Перник Пламен Найденов. “В апартамента е имало локален СОТ, който Стоев е трябвало да изключи, като се е наложило сам да пререже кабела", разказа прокурорът в средата на януари.

От обясненията на МВР-началниците обаче станало ясно, че Стойчо Стоев необезпокояван е стигнал до килера, където се е прострелял, докато двама полицаи оправяли осветлението, а друг прерязвал жиците на СОТ-а.

Неясно е и защо поемните лица, които трябва да следят процеса по претърсване и изземване на евентуални доказателства, са били пред жилището, с обяснението, че е тъмно.

Интересен детайл по случая, който остава обаче неспоменат в публичното пространство, е, че фаталният обиск, завършил със самоубийството на Стойчо Стоев, се случва в светлата част на денонощието.

Следващ детайл, оставащ неизяснен от професионалното ръководство на МВР, е що за прийом е “разпит в условие на СРС”, както е разпитван Стойчо Стоев. “Това е някаква интересна, нова, мързелива и спорна със законността си практика”, обясниха народни представители записите с камери на заподозрени.

Председателят на вътрешната комисия Анастас Анастасов (ГЕРБ) обаче коментира в сряда, че е удовлетворен от обясненията на шефа на ГДБОП Станимир Флоров, тъй като от тях станало ясно, че спецполицаите не са бездействали в продължение на два месеца, а са работили усилено по разкриване на престъплението.

Вероятно окуражен от критиките на премиера Борисов, че по време на обиска в Перник е можело да има и убити полицаи, Анастасов все пак отбеляза, че действително са допуснати сериозни грешки от подчинените на Флоров, които са конвоирали заподозрения. Не пожела обаче да коментира дали наложените от министър Цветан Цветанов "порицание" и "писмено предупреждение" на двама антимафиоти са адекватни санкции предвид трудностите, които самоубийството на Стойчо ще създаде на прокуратурата при едно бъдещо дело.

Анастасов се разграничи и от мнението на колегите си от опозицията, които във вторник заявиха, че почти нищо не са разбрали от обясненията на МВР-ръководството, освен, че годни доказателства на вината на другия заподозрян Марио Любенов липсват.

Споделяне

Още по темата

Още от България