Похитителите пуснаха запис на отвлечения журналист от ББС

Похитителите пуснаха запис на отвлечения журналист от ББС

 В петък по интернет бе разпространен първият видеозапис на кореспондента на ББС Алън Джонстън, който бе отвлечен в Газа на 12 март.

Твърди се, че записът е качен в мрежата от групировката "Армия на исляма". Британското външно министерство осъди разпространението на материала и заяви, че прави всичко възможно за освобождаването на журналиста. Същото каза премиерът Тони Блеър, който е на посещение в Претория, и отказа да коментира казаното от Джонстън в записа, че с него се отнасят добре.

Отвлеченият казва още, че е в добро здраве.

ВВС съобщи, че проучва внимателно видеозаписа и повтори апела си за незабавното освобождаване на кореспондента си.

"Съчувствам на Алън Джонстън и семейството му", каза Блеър на пресконференция в южноафриканската столица.

"Не мисля, че трябва да коментирам записа", каза той и добави, че няма никакво оправдание за отвличането на един журналист, който си върши работата.

Близките на Джонстън в Шотландия казаха, че въпреки радостта си да го видят и чуят, са силно притеснени, че го виждат в подобна ситуация.

45-годишният журналист бе отвлечен преди около 12 седмици в град Газа на път за вкъщи. Към момента не е ясно кога е бил правен разпространеният запис, нито при какви обстоятелства той е бил накаран да говори пред камера.

В аудиозапис на 9 май отговорност за отвличането му пое "Армия на исляма".

На 16 април друга групировка - малко известната "Армия на джихада" - обяви, че е екзекутирала журналиста.

"Похитителите ми се отнасят добре с мен. Хранят ме както трябва, не са прибягвали до насилие и съм здрав", казва Джонстън в разпространения в петък видеозапис.

Той е седнал, облечен е в червен суичър и призовава за прекратяване на санкциите на Запада, наложени на палестинското правителство.

Журналистът говори за “огромните страдания” на палестинския народ, като казва: “Всеки ден има арестувани палестинци, затваряни без никаква причина. Ежедневно се убиват хора. Икономическата мизерия е ужасна, особено тук, в Газа.”

Той също така казва, че британското правителство работи за окупиране на мюсюлмански земи срещу волята на техните народи. Той споменава за “провалената инвазия на Америка и Великобритания в Ирак” и за “ужасяващата” ситуация в Афганистан.

Накрая се чува, че иска да изпрати послание до семейството си, но на това място записът прекъсва.

“Армията на исляма” настоява за освобождаването на Абу Катада, ислямски духовник от палестински произход, заподозрян за тесни връзки с Ал Каида и в момента задържан от британското правителство като заплаха за националната сигурност.

Главният палестински преговарящ Саеб Ерекат отново повтори призива си за безусловно и незабавно освобождаване на Джонстън и обяви, че палестинците стоят зад него.

Палестинският премиер Исмаил Хания също призова в петък за незабавното освобождаване на Джонстън

"Журналистът Алън Джонстън трябва да бъде пазен, не бива да му се случва нищо лошо. Настоявам похитителите му да го освободят незабавно. Отвличането му не е в интерес нито на исляма, нито на палестинската кауза", заяви Хания.

Джонстън беше единственият западен репортер, постоянно базиран в Газа. Редица правозащитни организации по целия свят поискаха освобождаването му. Над 130 000 души са подкрепили петицията в интернет за свобода на Джонстън.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?