"Походът на нашия живот" срещу оръжията превзе САЩ

"Походът на нашия живот" срещу оръжията превзе САЩ

Десетки хиляди хора от цяла Америка се стекоха на масов поход с искане властите най-накрая да вземат мерки за контрол върху огнестрелните оръжия, предадоха агенциите.

Организаторите нарекоха митинга "Походът на нашия живот" и се надяват той да достигне размаха на миналогодишния женски поход, в който участваха над 300 000 души.

Целта на протеста е да стимулира политическа активност на младите хора по важния за САЩ въпрос.

Участниците в проявата са предимно ученици от горните класове на американските училища, станали в последно време арена на поредица от кървави стрелби с десетки жертви, отбелязва Асошиейтед прес.

Последната от тях бе трагедията в гимназията в Паркланд във Флорида на 14 февруари, където 19-годишен бивш ученик застреля 17 свои съученици. Много ученици от това училище пристигнаха специално за случая в столицата Вашингтон.

Походът тръгна по Пенсилвания авеню от подиум, издигнат край сградата на Капитолия. Демонстрантите носеха плакати "Ние сме промяната", "Повече няма да мълчим", "Вън парите на НРА (Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие– бел. ред.) от политиката".

Маршрутът на похода минаваше и покрай хотел, собственост на семейство Тръмп. Американският президент отпътува в събота за Флорида, където ще прекара уикенда в собствения си голф-клуб.

Въпреки че оръжейното лоби в САЩ все още е силно, анкетите през последните месеци отчитат, че нарастващ брой американци настояват за по-строг контрол върху огнестрелните оръжия.

Според последното проучване, извършено по поръчка на АП, над 69 на сто от анкетираните са подкрепили затягането на контрола върху огнестрелните оръжия. За сравнение през октомври 2016 г. те са били 61 на сто, а през октомври 2013 г. - 55 на сто. В същото време почти половината американци не очакват официалните власти да вземат такива мерки.

Участниците в днешния поход обаче се надяват последните трагични случаи да послужат като катализатор за национална кампания и движение, което да доведе до законодателна промяна по въпроса за контрола над оръжията, посочва АП.

Споделяне

Още от Свят