Похвали БСП за успех във властта, обвини Костов за корумпиране на СДС

Похвали БСП за успех във властта, обвини Костов за корумпиране на СДС

БСП управлява както трябва, а лидерът на ДСБ Иван Костов корумпира СДС и пречи на дясното обединение. Такова мнение изрази бившият президент Желю Желев, който е основател и първи председател на СДС, на среща с лидера на СДС Пламен Юруков в понеделник. Желев бе поканен на “Раковски” 134, за да си поговорят  за миналото и бъдещето на партията, както обясни Юруков, според когото бившият президент е човекът, който не се колебае да покаже грешките в решенията или в действията на своите колеги, приятели и съмишленици.

“Пътят на Юруков е правилният – да се търсят приятели и поддръжници както политически, така и на друга основа”, каза Желю Желев.

Правилният път, по който би могъл да се възроди СДС, не е като единствената демократична партия, която да се противопостави на БСП, а заедно с други демократични структури, допълни той.

Много се говори за това, че СДС е направил грешки и заради това губи избори. По-чудното е обаче, че всъщност СДС оцеля, защото всички формации от Централна и Източна Европа, които излязоха на сцената през 90-те години, отдавна изчезнаха и на тяхно място се появиха нови, посочи първият председател на първата демократична опозиционна коалиция.

Според Желев формациите, които исторически сложиха началото на прехода към демокрацията, съвсем естествено се разпаднаха, след като изпълниха задачата си и от тях се родиха нови партии. У нас обаче прекалено рано, преди да е направен преходът, започнаха да се обособяват отделни формации, защото ръководството на СДС зададе много дясна позиция, смята Желю Желев.

“Голямата грешка на Иван Костов е, че направи партийна приватизация и това корумпира СДС”, каза Желев. Според него Костов пречи на обединението на дясното пространство.

Той не спести критики и към наследника си на “Дондуков” 2 Петър Стоянов, който през 1996 г. заедно с тогавашния лидер на СДС Иван Костов го свалиха от президентския пост. Желев каза, че човек, след като е бил държавен глава, не е красиво да отиде “да търка банките в парламента” (както направи Стоянов). Желев уточни, че в това му изявление няма нищо високомерно.

“Дори и в политиката, която се смята за мръсна игра, има етика и естетика”, добави той .

Според него при определени условия СДС може да си сътрудничи с ГЕРБ, ако партията на Бойко Борисов се докаже като дясна. Едно е да твърдиш, че си дясна партия, а друго е да водиш дясна политика, коментира Желев.

Най-голямото разочарование на Желев е, че по време на прехода не се е състояла икономическа реформа.

Ние направихме политическата реформа, но когато трябваше да се извърши тази в икономиката, СДС сдаде властта, каза Желю Желев, който има пряка отговорност за свалянето на първото демократично правителство на Филип Димитров след машинациите на тогавашния шеф на разузнаването Бриго Аспарухов.

Според Желев БСП този път успя да се задържи на власт, защото управлява както трябва. България влезе в ЕС, НАТО, прие американските бази, всичко това показва ново управление, което не приляга много на една лява партия да прави дясна политика, но те хванаха дневния ред на обществото и заради това се задържат на власт, обясни Желев.

Той не е решил да припознае СДС като негова партия, защото е почетен председател на либерална партия.

Посещението на Желев в централата на синята партия е първото от 15 години насам. Пламен Юруков заяви, че това няма да е последната му среща с Желев и още следващата седмица ще имат среща във фондацията на бившия президент.

За мен като нов лидер основният въпрос е в това как така идеята за свободата на отделната личност от средата на 90-те години се превърна основно в консумиране на властта. Поради тази причина се получи разцеплението между партията и симпатизантите ѝ, посочи Юруков.

Жельо Желев ще дари на СДС печатни материали за историята на партията.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?