Поименно гласуване за членовете на съдебния инспекторат

Парламентът ще гласува поотделно всяка кандидатура за новия Инспекторат към Висшия съдебен съвет (ВСС), с което ще се наруши практиката на управляващото мнозинство да решава “ан блок” членския състав на други подобни органи. 

Изпълнителното бюро на БСП е взело такова становище във вторник, съобщи след заседанието шефът на червената парламентарна група Михаил Миков. Преди ден изтече крайният срок за внасяне на предложения за Инспектората. Както писа Mediapool, левицата предлага за главен инспектор зам.-правосъдния министър Анна Караиванова, както и още седем юристи.

Другите партии от управляващата коалиция - НДСВ и ДПС - са внесли съответно три и две свои предложения, а опозиционната БНС – двама. Така общият брой на номинираните е 17 души, които ще бъдат изслушани от правната комисия в Народното събрание.

На въпрос на Mediapool колко свои представители БСП държи да вкара в новата структура, Миков не отговори ясно, а посочи, че решението ще бъде взето след изслушването. Досега тройната управляваща коалиция работеше основно за вкарване на “свои хора” в различни комисии и органи (например комисията по досиетата, ВСС) на квотен принцип.

По закон начело на Инспектората стои главен инспектор с петгодишен мандат, има и още 10 инспектори.

Решението за членовете му трябва да се вземе с квалифицирано мнозинство, т.е. всеки кандидат да получи 160 гласа.

Инспекторатът се създава след последните промени в конституцията, които предизвикаха много спорове именно защото подобен надзорен орган няма аналог в друга страна от ЕС. Той е оригинално българско решение и много ще зависи от качествата на неговите членове доколко реформата в съдебната система ще се случи, коментира Михаил Миков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?