Поискан е фалитът на най-големия дистрибутор на лекарства у нас

Поискан е фалитът на най-големия дистрибутор на лекарства у нас

Обявяване в несъстоятелност на един от най-големите дистрибутори на лекарства у нас - “Търговска лига национален аптечен център” са поискали от фармацевтичната компания “Астра Зенека”, научи Mediapool във вторник от отлично информирани източници.

От “Търговска лига” потвърдиха информацията, а от “Астра Зенека” отказаха да коментират, като заявиха, че по въпроса се подготвя официално становище, което ще бъде разпространено до медиите.

Искането на несъстоятелност по никакъв начин няма да навреди на пациентите, компанията продължава нормалната си работа по продажбата и разпространението на лекарства, заяви пред Mediapool Ивайло Боев, ръководител на правния отдел на “Търговска лига”.

По думите му, заради пропуски, подадената молба е спряна и няма образувано производство, като Софийски градски съд е дал на вносителя срок от една седмица да ги отстрани.

Кога изтича този срок обаче не е ясно, тъй като той започва от датата, на която съдът е уведомил за решението си фармацевтичната фирма.

Боев обясни още, че искането е отправено след правен спор между “Търговска лига” и “Астра Зенека” за размера на сумите, които фирмите дължат помежду си.

От своя страна дистрибуторът е задържал лекарствата на британския производител “Астра Зенека” в размера на дължимата сума, която фармацевтичната компания оспорва. По информация на Mediapool става въпрос за около 6 млн. лева.

Заплащането на сумата от наша страна не е проблем. Тя е в пъти по-малка от регистрирания ни в съда капитал, който е малко над 17 млн. лева, каза Боев.

Според него “Астра Зенека” е нарушила и договора за сътрудничество между двете фирми, според който при възникване на спор случаят трябва да се отнесе в арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата.

По информация от интернет страницата на “Търговска лига” дружеството е основано през 1991 г. и в момента има пазарният дял на компанията надхвърля 40%.

“Търговска лига” има клонове в 22 областни града в цялата страна, снабдява ежедневно над 3700 аптеки, над 250 здравни заведения (болници, клиники, диспансери, поликлиники и др.) и изпълнява над 5000 поръчки на ден.

Споделяне

Още от България