Поисканата от Йоджалан пресконференция от затвора е невъзможна

Ебдуллах Йоджалан

Пресконференцията от затвора Имралъ, поискана от излежаващия доживотна присъда лидер на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан, е законово невъзможна, заяви турският вицепремиер Бюлент Арънч, цитиран от вестник "Хюриет".

"Желанието на Йоджалан беше да каже: "Искам да проведа среща с пресата". Но организирането на подобна пресконференция изглежда невъзможно според настоящата съдебна система", заяви Арънч, цитиран от БТА във вторник.

Той добави, че има регламенти, които определят как и кога един затворник, излежаващ тежка доживотна присъда, може да се среща с адвокатите си или с роднини.

По време на среща на 21 юли с делегация на прокюрдската Партия за мир и демокрация /ПМД/ Йоджалан заяви, според съобщение на партията, че мирният процес, който има за цел да прекрати 30-годишния конфликт, продължава с пълна "сериозност", но Анкара трябва да предприеме конкретни стъпки преди парламентът да започне новата парламентарна сесия през октомври.

Той изрази желание да организира брифинг от затвора на остров Имралъ, за да даде тласък на процеса. "Аз мога да допринеса съществено за напредването на процеса, ако имам възможност директно да информирам обществеността чрез пресконференция от остров Имралъ. Правителството не трябва да се колебае относно тези прости стъпки", добави Йоджалан.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани