Поканата на евроексперт за скандала може да се окаже автогол

Поканата на евроексперт за скандала може да се окаже автогол

Искането на София Европейската комисия (ЕК) да изпрати експерт за разследването на корупционния скандал в страната, бе посрещнато със загриженост в Брюксел, който го приема като сигнал за липсата на напредък в укрепването на правосъдието. "Изглежда странно, че от нас се иска да се намесим и да действаме едва ли не като съдия и съдебни заседатели", заяви служител на ЕК, цитиран от “Файненшъл таймс”.

Междувременно ръководителят на мисията на ЕК у нас Майкъл Хъмфрис съобщи във вторник, че писменото предложение на главния прокурор Борис Велчев и вътрешния министър Румен Петков за изпращане на експерт от ЕК вече е получено в Брюксел. Ние сме заинтересовани и следим случая, но българските институции са тези, които трябва да поемат своята отговорност, коментира той.

България носи отговорност за вътрешните си работи, страната вече е член на ЕС и вярвам, че българските съдебни органи ще подходят отговорно и професионално по тази тема, каза Хъмфрис.

По този повод главният прокурор Борис Велчев по-късно заяви, че представителят на ЕК е поканен, не за да помага и да бъде арбитър, а за да може ЕК да увери в компетентността и безпристрастността на българската прокуратура. Ако бъде изпратен експерт, той няма да има никакви процесуални правомощия, каза Велчев и добави, че българската прокуратура работи, а не чака експерт.

Според непотвърдени информации София е поискала човек от Брюксел и заради наличието на компрометиращи материали, свързани с пребиваването на високопоставен европейски служител в България.

Майкъл Хъмфрис каза, че през почивните дни са предприети “смели” и “значими” действия.

ЕК има експерти, които могат да окажат помощ на българските власти по скандала Александров - Овчаров, но Брюксел няма да диктува нещата по него, заяви и гостуващият в София евродепутат Джефри ван Орден, бивш докладчик за България в Европарламента.

Брюксел може да помогне, но не и да бъде водещ в разследването, каза той по време на дискусия, организирана от СДС. По думите му в момента е налице криза и трябва да се действа с твърда ръка.

Хората, които са предмет на разследване, трябва да слязат от сцената, посочи Джефри ван Орден.

Блато, пълно с алигатори

Той отбеляза, че при пристигането си в България е заварил “блато, пълно с алигатори”. " Очевидно, че става дума за корупция и за други въпроси, които трябва да намерят решение", посочи той.

Евродепутатът обяви още, че България има нужда от Брюксел, особено в този момент, когато като че ли е изправена пред опасността да бъде издърпана назад от "стария начин на действие, бюрократичния начин на мислене и дори от потайности".

“Файненшъл таймс” съобщи във вторник, че премиерът Сергей Станишев "отстрани" министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, като изтъкна, че иска да изпрати "ясен сигнал", че правосъдието и кабинетът няма да толерират политическата корупция.

Изданието отбелязва, че временното отстраняване ще влезе в сила, след като Овчаров, който договори миналата година с “Газпром” доставките на газ за България, се завърне с премиера от Москва. Овчаров, който е влиятелен министър със силни позиции в управляващата БСП, отказа да подаде оставка.

Според източници, близки до министър Овчаров, той е казал, че отпускът му ще продължи до 21 май и той ще се върне на работа ден след изборите за Европейски парламент (ЕП), насрочени за 20 май. Обяснението е, че временното му отстраняване е свързано най-вече с негативите, които партията понася в предизборната кампания и желанието на премиера и лидер на БСП Сергей Станишев да демонстрира снемане на “политическия чадър” именно в този период, научи Mediapool.

Растяща загриженост в Брюксел

“Файненшъл таймс” отбелязва, че ходът с отстраняването на Овчаров идва в момент на растяща загриженост в Брюксел, че България не е успяла да осъди за корупция никой от високите етажи на властта преди и след приемането на страната в ЕС през януари.

ЕК може да препоръча законови или финансови санкции, ако България и Румъния не постигнат резултати преди излизането на официалния доклад за техния напредък следващия месец.

Според “Файненшъл таймс”, главният прокурор Борис Велчев е обвинил Овчаров, че се меси в официалното разследване на корупцията по високите етажи, включително на "Булгартабак". Ръководителят на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров също бе отстранен временно, след като заяви, че е бил заплашван от Овчаров. Няколко високопоставени служители обвиниха Александров, че е поискал подкуп от директора на "Булгартабак", пише “Файненшъл таймс”. Изданието информира още, че премиерът е уволнил двама икономически зам.-министри по обвинения, че са замесени в корупция.

"Булгартабак" е последната голяма държавна компания, останала за приватизация след два неуспешни опита на предишни правителства. Овчаров беше похвален от международни институции, че реши да направи това през софийската борса, за да осигури прозрачност на сделката. Но решението е проблемно от политическа гледна точка, защото влиятелният партньор на социалистите в коалиционното правителство ДПС е категорично против, пише “Файненшъл таймс”, цитиран от БТА.

Въпреки опровержението от страна на говорителя на ЕК Марк Грей, и в тази статия “Файненшъл таймс” посочва, че миналия месец Великобритания, Франция, Холандия и Швеция са настояли Брюксел да заеме по-твърда позиция към България и Румъния за корупцията и са заявили, че еврокомисарят на правосъдието Франко Фратини прекалено се е сближил със страните, които трябва да наблюдава оценява. Фратини отхвърли обвиненията, припомня "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа