Показен екшън в Комисията по хазарта

Разплакани счетоводителки и деловодители бяха отведени за разпит пред камерите

Снимка: БГНЕС

Показен екшън се разигра покрай арести и обиски в Държавната комисия по хазарта (ДКХ) в сряда.

Председателят на комисията Александър Георгиев и още седем души бяха показно задържани и отведени на разпит при акция на спецпрокуратурата.

Те бяха качени в цивилни автомобили, повечето от тях отказаха да коментират какво се случва. Само един от тях каза, че нищо не е направил.

Жена, която беше отведена, се разплака пред медиите, съобщи БНР.

По информация на Mediapool част от отведените са счетоводителки и експерти-деловодители, които приемали декларациите на хазартните дружества.

Не е ясно дали органите ще разпитват и предишни председатели на Комисията по хазарта, тъй като скандалът с несъбраните такси на частните лотарии обхваща последните 5 години. По това време освен бившият шеф в НАП Александър Георгиев ръководители на хазартното ведомство бяха също Огнемир Митев и сегашната зам.-председателка на Комисията за финансов надзор Мария Филипова.

По-рано в сряда специализираната прокуратура и полицията влязоха в офисите "Нове холдинг" на ул. "Московска".

Преди две седмици прокуратурата пак претърси офисите на Държавната комисия по хазарта.

В средата на януари директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев обяви, че единствено държавният "Български спортен тотализатор" е плащал записания в закона размер на таксата за хазарт – 15% върху залозите, през последните пет години. Всички други частни компании, организиращи тото, лото, лотария или залагания върху спортни състезания, са внасяли значително занижена такса – 20% върху разликата между залозите и изплатените печалби. По предварителни изчисления на АДФИ по този начин бюджетът не е събрал най-малко 210 млн. лв. само от лотарии.

Позицията на шефа на "Националната лотария" Димитър Ганев е, че законът дава право на фирмите да си избират дали да плащат по-ниска или по-висока такса за хазарт. "Еврофутбол" също излезе с право на отговор, в което се казва, че всички дължими суми към фиска са платени.

До този момент Министерството на финансите нито потвърждава, нито отрича дали има нарушение на закона във връзка с несъбраните такси. На този етап изглежда, че само съдът може да разреши спора и категорично да установи дали има или няма проблем с таксите на лотариите.

Споделяне

Още по темата

Още от България