Покажете демократичност при избора на членове за ВСС

Покажете демократичност при избора на членове за ВСС

Главният прокурор Борис Велчев призова в петък 157-те делегати на събранието на прокурорите в България за избиране на техни представители във Висшия съдебен съвет (ВСС), да покажат демократичност при избора.

Събранието трябва да излъчи четирима прокурори, които ще представляват институцията във ВСС. Петият е главният прокурор Борис Велчев, който става член на ВСС по право.

Знам, че не сме от най-демократичните институции, но днес демокрация трябва да има, каза Велчев. Той заяви още, че се надява да не бъдат избрани прокурори с „най-големи приятелски връзки” сред съсловието и добави в отговор на журналистически въпрос, че ще приеме всеки избор, дори да е на компрометирани магистрати.

Въпреки призивите за демократичност, събранието започна с една кандидатура за председателстващ, която бе подкрепена единодушно – на Ангел Ангелов от Върховната административна прокуратура (ВАП).

Събранието издигна шестима кандидати Пенка Маринова - Върховна касационна прокуратура (ВКП), Росен Димов – апелативен прокурор на Пловдив, близък съратник на предишния главен прокурор Никола Филчев, Радка Петрова – окръжен прокурор на Перник, Цони Цонев – ВАП, Вельо Велев – ВКП, Румен Колчев – ВКП.

При гласуването и шестимата кандидати събраха над 50% плюс един от гласовете на делегатите в събранието. При подредбата по брой на получените гласове като членове на ВСС от квотата на прокуратурата бяха избрани Пенка Маринова, Радка Петрова, Цони Цонев и Вельо Велев. Отпаднаха Росен Димов, който е председател на казионната асоциация на прокурорите в България, считана за близка до бившия главен прокурор, и Румен Колчев.     

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?