Показни арести прокараха рокада във Фонда за лечение на деца

Вече бившият шеф Павел Александров и екипът му се разследват за корупция, според родители акцията е "управленски произвол"

Новоназначеният проф. Владимир Пилософ и предшественикът му Павел Александров.

Осем служители на Фонда за лечение на деца в чужбина, сред които досегашният му председател Павел Александров, бяха арестувани в сряда при показна операция на ГДБОП и прокуратурата. Акцията прекъсна заседание на обществения съвет, на което трябваше да бъдат разгледани над 70 случая на деца, повечето от които с положителни становища за лечение зад граница.

Държавното обвинение засега уточнява единствено, че става въпрос за разследване срещу "организирана престъпна група за корупционни престъпления". Кое налагаше използването на маскирани антимафиоти срещу чиновници на работните им места, не стана ясно.

Задържаните са заподозрени за длъжностни престъпления и получаване на подкупи, се казва в съобщението на прокуратурата. Спецсъдът е разрешил претърсвания и изземвания в сградата. Повече подробности разследващите ще предоставят в четвъртък.

Според неофициална информация досъдебното производство е било образувано преди няколко месеца по сигнал на здравния министър Петър Москов за злоупотреби при заплащането на транспорта на деца и техните родители в чужбина и уреждането на престоя им там.

Борисов и Москов скоропостижно сложиха нов шеф на фонда

Очевидно действията на прокуратурата и здравното министерство са съгласувани, тъй като малко след новината за арестите бе съобщено, че проф. Владимир Пилософ е назначен за директор на Център "Фонд за лечение на деца” със заповед на министър Москов, който по-рано същия ден е освободил предишния шеф Павел Александров.

Проф. Пилософ, който е едно от големите имена в българската педиатрия, е приел да поеме фонда след среща с премиера Бойко Борисов и здравния министър д-р Петър Москов, съобщи МЗ.

Още в четвъртък новият ръководител свиква заседание на обществения съвет на фонда заради "необходимостта да се вземат спешни решения за нуждаещи се от лечение деца”. С този ход очевидно се цели туширане на общественото напрежение, предизвикано от показните действия на разследващите.

Арестите ще забавят лечението на нуждаещи се деца

Въпреки това Десислава Хурмузова от oбществения съвет към фонда прогнозира, че показните арести със сигурност ще забавят лечението на деца, с чието финансиране фондът е пряко ангажиран. По думите ѝ на прекъснатото заседание е трябвало да се "разгледат случаите на над 70 деца, но тези решения няма да се вземат и 70 деца продължават да чакат".

"Фондът работи от 2010 г., а г-н Павел Александров е от 2011 г. в него. Оттогава работата върви добре, защото преди това бе катастрофална. Въпросът е, че миналата година, около август месец, започнаха проблемите с Министерството на здравеопазването. На какво се дължат те и липсата на комуникация между МЗ и фонда, се опитахме да разберем. Очевидно има конфликт с чиновници от МЗ. Направиха десетки проверки, включително изпратиха сигнал за нередности до прокуратурата. Преди месец прокуратурата прекрати проверката и след това се появява това. Не мога да разбера какво общо има ГДБОП с лечението на болни деца", коментира Хурмузова пред телевизия BiT.

Тя обясни още, че общественият съвет няма пряк достъп до пари, а просто гласува целесъобразността на лечението, офертите на чуждите болници и лечението, което се предлага.

"Работата на фонда е да организира заминаването, престоя на децата и заплащането на съответното лечение. От кого биха могли да получават подкупи не мога да си представя", допълни тя.

Досега не е имало сигнали за корупция до обществения съвет

Никога не е получаван сигнал за поискан подкуп от родители, коментира и Красимира Величкова от Българския дарителски форум, която също е част от обществения съвет на фонда от създаването му през 2010 г. По процедурата молбите за лечение задължително минават на одобрение през гражданския съвет, който обаче не се разпорежда с финансовите въпроси.

"Никога не се е случвало да получим сигнал за подкуп. Имали сме многократни обаждания на от родители за техни притеснения за начина за лечение, за лечебното заведение и други такива, но никога за корупция", каза пред БНР Величкова.

Тя напомни, че фондът беше изваден като самостоятелна структура, защото преди това е бил дирекция към здравното министерство и молбите за лечение на деца са се бавели с години. Сега подобни забавяния няма.

Величкова даде различно обяснение и за преразказаните неофициално в някои медии обвинения, че се наемали частни апартаменти, в които да се настаняват деца и техните родители". Според нея това е практика от самото създаване на фонда, тъй като лечението включва дългогодишен престой в чужбина, понякога продължаващ над година. През това време децата са там с родителите си, а самите болници не осигуряват толкова дълъг престой на болнично легло, защото това не е добре и за пациентите. В някои случаи децата имат нужда да се настанят в близка до семейната среда с родителите си.

По изнесените в някои вестници обвинения, че фондът нагласява с кои болници да работи срещу заплащане, Величкова каза: "Това е смехотворно. Фондът работи с най-реномираните клиники в Германия, Франция и Австрия. Те се знаят много добре кои са".

Величкова обясни, че дори за купуването на самолетни билети за пътуванията, фондът организира обществени поръчки. Тя напомни, че Павел Александров е бил уволнен от правителството на Орешарски с "абсолютно политически мотиви", а после е бил върнат. "Сега се прави същото", обобщи тя.

Родители определиха акцията като "управленски произвол"

Междувременно група родители, автори на инициативата "Спаси, дари на...", стоящи зад едноименния сайт, занимаващ се с благотворителна дейност в помощ именно на тежко болни деца, излязоха с декларация, в която действията на разследващите са определени, като "управленски произвол".

"Свидетели сме на поредния управленски произвол, маскиран с нелепи обвинения за злоупотреби във Фонда за лечение на деца. Всички досегашни проверки, включително и приключилата преди месец на прокуратурата, завършиха с мнение, че няма данни за каквито и да е закононарушения", се посочва в позицията.

Авторите ѝ прогнозират, че цялото дело ще завърши "като жалка оперетност", припомняйки, че присъствието на представители на медиите и неправителствения сектор в обществения съвет на фонда прави злоупотребите невъзможни.

"Убедени сме, че случващото се в момента е поредният опит да бъде сменен директорът на фонда с удобен на чиновниците в Министерството на здравеопазването, за да могат да бъдат насочвани средствата за лечение към подходящи наши лекари, клиники и доставчици на медицински изделия. Нещо, което Павел Александров прекрати веднага щом застана на поста. И което му струваше уволнението и замяната с онова недоразумение Ива Станкова, съсипала всичко само за 6 месеца. Споделяме това с Вас, защото сме наясно, че такива действия неминуемо ще доведат до унищожаването на тази структура и от там, до сериозни и често непреодолими проблеми в лечението на малките пациенти. Бог да пази децата ни", завършва декларацията, която бе оповестена малко преди МЗ да огласи смяната на ръководителя на фонда.

Отдавна трупано напрежение между фонда и здравното министерство

Между министъра и ръководството на фонда отдавна тлее напрежение, като за последно то стана видимо в средата на ноември м.г. Както Mediapool тогава писа, здравното ведомство бе забавило пари, необходими за разплащането с чужди и български клиники и фирми за медицински изделия. По тази причина през октомври и ноември м.г. фондът бе натрупал задължения за 1.8 млн. лева към чужди клиники, в които са изпратени за лечение български деца. Задълженията към български болници и фирми за медицински изделия бяха 800 000 лева.

След като членове на обществения съвет към фонда се обърнаха към медиите и направиха проблема публичен, здравното министерство преведе всички дължими средства. Москов пък обясни забавените плащания с течащи проверки по подозрения за злоупотреби във фонда. Намекна и за установени нарушения, но такива така и не бяха обявени официално. Междувременно в някои медии се появиха координирани атаки срещу фонда.

Не е тайна, че в здравното министерство отдавна има настроения Фондът за лечение на деца в чужбина да бъде преструктуриран в агенция или комисия без обществен съвет, който да има думата по отделните казуси. Както функционира, например, Фондът за лечение на възрастни хора.

Преди във фонда не функционираше такъв съвет и в края на всяка година в държавния бюджет редовно се връщаха пари, предназначени за лечение на деца, които просто не бяха усвоени. Тогава не съществуваше и практика институцията да подпомага родителите на деца, изпращани на лечение в чужбина, в уреждането на транспорта и престоя им в съответната европейска държава.

Фондът за лечение на деца е структура към Министерството на здравеопазването, като поема услуги по организацията и финансирането на лечението на деца до 18-годишна възраст, което не може да бъде осъществено в България или не се финансира от НЗОК. В неговите правомощия влизат финансирането на диагностика и лечебни процедури, лечение на редки болести, лекарства и медицински изделия, високоспециализирани медицински апарати и уреди за индивидуална употреба от пациентите, трансплантация на органи и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?