Показно уволнение на висш чиновник заради корупция

Показно уволнение на висш чиновник заради корупция

Заради затварянето на държавната лаборатория за проверка на течните горива за две години, при което служителите ѝ през цялото време са вземали заплати, председателят на Държавната агенция за метрология и технически надзор Олга Манафова ще бъде уволнена десциплинарно от премиера Сергей Станишев, който бил уведомен за случая. Това съобщи в понеделник ръководителят на Главния инспекторат към Министерския съвет (МС) Николай Георгиев по време на заседание на Правителствената комисия за противодействие и превенция на корупцията.

Георгиев съобщи, че след получен сигнал, свързан с "корупционни практики при осъществяването на контрола на течните горива", проверка е потвърдила повечето твърдения в него. На практика двете години, през които лабораторията не е работила, а назначените на щат в нея са вземали заплати, може да се смята, ако не за корупция, то за злоупотреба с държавни средства, каза Георгиев.

Лабораторията за течни горива извършва диагностика на качеството на горивата, които се продават в търговската мрежа. Многобройни проверки преди години бяха установили, че в редица бензиностанции се предлагат течни горива с лошо качество, което се отразява на работата на моторите на превозните средства, а дистрибуторите на такива горива реализират неправомерно печалби.

Ако такива проверки не са извършвани или са извършвани в намален обем от други акредитирани частни лаборатории, както става ясно, не е известно какви горива и с какво качество са били продавани в продължение на месеци в търговската мрежа.

Потърсена за коментар, Олга Манафова каза, че проверка в лабораторията е направена в началото на тази година и предписанията, дадени от Министерството на икономиката и енергетиката се спазват. Според нея лабораторията е била в ремонт, а служителите били на обучение през цялата година.

Очаква се в началото на 2008-а лабораторията да получи акредитация за работа, добави Олга Манафова и изрази учудване, че се иска смяна на ръководството на агенцията.

Не е потвърден сигнал срещу шефа на ДКЕВР Константин Шушулов

Николай Георгиев съобщи още, че в периода 1 януари – 30 ноември 2007 г. са получени 520 сигнала за корупция. Един от тях е бил срещу председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов, но той не е бил потвърден.

Имало е и сигнал за незаконосъобразни действия на служители от Министерството на правосъдието във връзка с международните осиновявания. както е известно, заради нередности в агенцията за осиновявания, бе направена смяна на ръководството ѝ, като старото бе отстранено от министър Миглена Тачева. Проверката по сигнала е помогнала за констатиране на сериозни проблеми в тази област и с активната намеса на министъра на правосъдието е започнало тяхното решаване, каза още шефът на Главния инспекторат към МС.

Омбудсманът Гиньо Ганев: "Корупцията остава дългосрочен риск пред страната"

На заседанието на антикорупционната комисия омбудсманът Гиньо Ганев заяви, че корупцията остава един от дългосрочните рискове за интеграцията на България в ЕС.

Според омбудсмана не може да се говори за национална система от антикорупционни механизми и правила, ако в нея липсват три ключови звена, които гарантират почтеността на управлението и на самата политическа система – етични кодекси на управляващите от всички йерархични звена на властта, ясни правила за осветяване и ограничаване на политическия лобизъм, драконовски правила за партийното финансиране и за честното провеждане на избори.

131 са уволнените за корупция държавни служители

131 държавни служители са уволнени заради корупция през 2007 г., заяви на заседанието на Комисия за противодействие и превенция на корупцията вътрешният министър Румен Петков. От тях 43 са от системата на МВР, като сред тях има и хора на високи постове – началник на полицейско управление и ръководител на групи. Срещу 27 има влезли в сила присъди.

Министър Румен Петков съобщи още, че са постъпили 65 сигнала за корупционни действия на служители от МВР по анонимните телефонни линии. Допълнително чрез интернет-страницата на МВР са получени още 205 сигнала.

А общо подадените сигнали за корупция в инспектората на МС са 136. Нито един от тях не е срещу министър или заместник-министър, каза началникът на инспектората към МС.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?