Поклон пред спасението на българските евреи преди 76 г.

В Пловдив отбелязаха годишнината пред паметника на благодарността, сн. БГНЕС

В неделя стотици граждани от различни етноси, политици и общественици от София и Пловдив отбелязаха с шествия 76-ата годишнина от спасяването на българските евреи от изпращане в концлагери, което е трябвало да стане на 10 март 1943 г. Тогава обаче общественици, духовници, политици и граждани безпрецедентно се обединяват и е спасен животът на близо 50 хиляди български евреи.

Тяхното дело бе почетено  с шествие на толерантността в София, под наслов "Заедно за България, заедно за Европа“, което тръгна от църквата "Света София" и стигна до паметника на Спасението до Народното събрание.

Шествието поведоха хванати за ръце председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, столичният кмет Йорданка Фандъкова, президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер, представители на Светия синод и депутати.

"Българският народ избра да протегне ръка на своите евреи - за да спаси тях, но и себе си. За да спре изтреблението и да докаже на Европа и света, че чудеса стават там, където има дори и един, който е готов да се противопостави на злото. А където има един такъв цял народ, става спасението“, каза Фандъкова по време на шествието. По думите ѝ  гибелта на 11 хиляди евреи трябва да ни накара да помним онова време и да превърнем доброто в свой избор. "И да докажем, че човечността е жива и днес. Днес преминахме през улиците на София, за да покажем, че в нашия град пазим заветите на предците си и сме длъжни да ги предадем на бъдещите поколения. Нека да покажем, че силата на доброто и мира побеждава, за да е по-добър светът“, каза още столичният кмет.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че спасяването на българските евреи е един от най хуманните световни примери в най-мракобесните исторически периоди и подчерта:

"И да помним, за съжаление, че все още в съвремието съществуват прояви на антисемитизъм, на религиозна омраза, на омраза към различния, и че с този пример може наистина да спасим, да надвием силата...“, допълни тя

Пред Паметника на спасението председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изтъкна заслугата за спасяването на българските евреи и завърши словото си с еврейската мъдрост: "Ако спасиш един човек, спасяваш целият свят“.

"Спасяването на българските евреи не е само историческо събитие, а вдъхновяващ пример за днешния и утрешния ден, защото един народ показа, че дори в най-мрачните времена може да има смелост и отговорност, когато е изградил фундаментални ценности в продължение на повече от хиляда години“, заяви президентът Румен Радев по-късно, връчвайки на Роналд Лаудер орден "Стара планина", първа степен.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова написа във Фейсбук, че "на този ден преди 76 години ние даваме на света пример за смелост, човечност и заедност" и призова "да пазим този спомен, да се гордеем като българи и да бдим мракобесието на фашизма никога да не се повтаря".

В Пловдив, пред паметника на благодарността в Дондуковата градина, издигнат от еврейската общност в града, се събраха не само граждани и общественици, но и ученици от града и региона, работещи по международни проекти за етническа толерантност, както и много потомци на участници, свидетели на събитията от 1943 година.

"Светът не трябва да се развива в омраза и с етническа нетолерантност", каза председателят на Организацията на евреите "Шалом" в Пловдив Светлозар Калев  и допълни, че трябва всички заедно да работим така, че да не се забрави историята, свързана с Втората световна война и в частност с Холокоста.

По традиция представителите на еврейската общност ще посетят днес и Бачковския манастир, за да поднесат цветя на гробовете на патриарх Кирил, който като митрополит на на Пловдив активно участва в спасяването на българските евреи, както и на екзарх Стефан, който има същите заслуги. Ще бъде прочетена и специална възпоменателна молитва.

Заключителната церемония по повод Деня на спасението на българските евреи и почитане на жертвите на Холокоста ще се състои от 17 часа в Централната Софийска синагога с официално обръщение към българската еврейска общност от президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер.

Споделяне

Още от България