Поклонение на военното гробище в Ново село

Фондация ”Българска памет” и българското посолство в Скопие организираха поклонение на военното гробище в Ново село, Македония, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Посланикът на Република България в Македония Иван Петков отправи приветствено слово, от името на министър-председателя и министър на външните работи Марин Райков.

 ”Преклонението пред саможертвата на нашите предци, пред всички, които безкористно и честно са отстоявали с живота си нашето настояще и бъдеще е един от критериите за цивилизованост, за съвременен и европейски прочит на нашата обща история. Ежегодното поклонение пред тяхната памет на 6 май е добър пример за съвместно честване на християнския празник в перспективата на добросъседското ни европейско бъдеще. Историята не бива да ни разделя, а да спомага за изграждането на отношения на разбирателство и приятелство. Поклон пред паметта и героизма на българския войник”, се казва в поздравителния адрес на българския премиер и външен министър Марин Райков.

Поклонението се провежда за шеста поредна. В церемонията участва и представителна рота на Националната гвардейска част,, детският хор и духов оркестър при Националното музикално училище ”Любомир Пипков” – София, вокална формация ”Юлангело”, много българи от Македония, България, Молдова, Украйна и Сърбия.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?