Поклонение в Мека чрез смартфон - защо не?

Поклонение в Мека чрез смартфон - защо не?

Отдясно - небостъргачи и ресторанти. Отляво - еспланадата край Голямата джамия в Мека, сияеща на слънцето с ослепителна светлина. Протегнал ръка, Абдурахман заснема с телефон поклонническото си пътуване и предава кадрите директно на своя син, останал в Танзания, пише в репортаж от Саудитска Арабия агенция Франс прес.

Осемнайсетгодишният Набил е на хиляди километри от баща си, на друг континент, но тази сутрин и той участва в неговия хадж, споделяйки този върховен момент в живота на един мюсюлманин - голямото поклонение в Мека, в Саудитска Арабия.

Благодарение на "Имо" - приложение за видеовръзка, той проследява до най-малка подробност събитията около баща си Абдурахман, един от общо 1,73 милиона чуждестранни поклонници, очаквани от саудитците.

"Надявам се един ден и аз да ида на хадж", казва той по видеовръзката на журналистка от АФП в Мека.

"Щом влязох в Харама (свещения двор на Голямата джамия), поиска ми се да покажа на Набил какво е тук, колко сме щастливи и късметлии", разказва Абдурахман с телефона в ръце и с блажена усмивка.

Поклонници са се стекли от всички краища на света; в Мека се струпват тук и там зажаднели да снимат и с множество приложения тутакси да изпратят снимките надалеч.

Договори за мобилен интернет

Агенциите, предлагащи поклоннически турове за чужденци, си дават сметка за това и предлагат договори, включващи мобилен интернет, за да спестят на правоверните огромни харчове за роуминг, продължава Франс прес.

И сред събраното тук религиозно множество навсякъде се налага един-единствен образ: поклонник, впил очи в телефона си или изпънал ръка, за да снима околността и да демонстрира пред семейство и приятели новото си обкръжение.

Дори в приготовленията за молитва смартфонът винаги е подръка. Например в мола, където правоверните изведнъж спират покупките и разстилат килимчета между ескалатора и бутиците, спуснали завеси за обедната молитва.

В очакване да чуе мюезина, един поклонник преглежда на екранчето снимки, направени току-що. Спира се на някакво селфи и дълго премисля какъв ефект да подбере - чернобял или ретро? Но ето че проехтява и зовът за молитва.

Малко по-късно, на мецанина, на две крачки от фирмата на американско кафе, малайзиецът Мохамед също преглежда снимки на екрана.

"Откакто съм пристигнал, правя много снимки и ги качвам в Инстаграм. Фейсбук ти напомня всяка година какво си правил в миналото. Щом се върна у дома, тези снимки ще се покажат пак, така ще имам спомен оттук", казва 26-годишният журналист с чернобяло шалче - кефия - около врата.

Той следи коментарите на свои приятели, останали в страната: "Те вече са гледали хаджа по телевизията, но на снимките ми виждат (Мека) под различен ъгъл".

"Трябва, трябва да правя снимки за спомен. Никога не съм си и мечтал да дойда тук, още съм млад, мнозина мюсюлмани биха искали да са тук, но нямат възможност", споделя прочувствано той.

Абдурахман, Мохамед и другите поклонници също са под прицела на обективи. Над 17 000 камери за наблюдение са инсталирани в различни точки по маршрута на хаджа, съобщи говорител на гражданската отбрана. Кадрите се изпращат в Центъра за управление и контрол, разположен в Мека.

С падането на нощта Мохамед и Абделазиз Захран - братовчеди съответно на 19 и на 20 години, често идват на еспланадата пред Голямата джамия. "Виждаме хора от всички народи, обикаляме сред тях, понякога ги заговаряме", усмихва се Абделазиз. И братовчедите, не ще и дума, увековечават тези срещи с мобилните си телефони.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят