Поклонението пред Божидар Димитров ще е в сряда

Поклонението пред Божидар Димитров ще е в сряда

Поклонението пред починалия внезапно в неделя вечерта дългогодишен директор на Националния исторически музей Божидар Димитров ще се състои на 4 юли – сряда, от 10 до 16 часа в сградата на музея в Бояна, съобщиха от там.

Димитров се оттегли от поста през септември 2017 г. с намерението да се отдаде на политически анализи и партийна дейност със сформираното от него движение "Кан Кубрат", но имаше и планове, свързани с работата му на историк.

"На професор Димитров не му достигнаха дните, за да довърши мащабните си строителни и възстановителни начинания – на материи – на паметници, крепости, църкви, на гробове на национални герои и др., и на идеи – за нови проучвания, открития, книги. Но така е - обикновено след такива "енциклопедични“ натури винаги остава и по нещо недовършено", посочва се в некролога, разпространен от бившите му подчинени от Националния исторически музей.

Те го описват като респектиращ и справедлив шеф, като толерантен и разбран колега и като верен и щедър приятел, който е бил неизменно (само)ироничен) и с уникално чувство за хумор.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?