Поклонението пред Марин Бодаков ще е на 11 септември

Поклонението пред Марин Бодаков ще е на 11 септември

Поклонението пред Марин Бодаков ще е на 11 септември от 13.00 ч. в църквата "Свети Седмочисленици" в София, съобщиха от СУ "Св. Климент Охридски", където той преподаваше.

От университета припомнят, че той беше един от най-обичаните от студентите преподаватели във Факултета по журналистика и масова комуникация. В различни програми на факултета той водеше курсовете "Публицистика и художествена критика", "Журналистически жанрове", "Критика и критически практики", "Книгата като игра" и "Литература и медии".

Бодаков почина внезапно на 8 септември на едва 50-годишна възраст. Той беше поет, литературовед, журналист и преподавател.

Активен журналист дълги години, той придобива докторска степен през 2014 г. с дисертация на тема "Политики на представяне на българската литература в печатните медии през 90-те години на 20 век. Проблеми на критическата авторефлексия" с научен ръководител проф. Тодор Абазов. Автор е на монографиите "Кой "уби" критиката. Политики на представяне на българската литература в печатните медии през 90-те години на ХХ век" (2019) и "Критика и искреност. Случаят Йордан Маринополски" (2020).

Първите му прояви като литературен критик са във вестник "Литературен форум". Първият му ангажимент като редактор е в списание "Български месечник", където работи от 1997 до 2000 г. От 2000 г. до спирането на вестник "Култура" е негов редактор за литература и книги. Дълги години в този вестник той има и собствена ежеседмична рубрика – "Ходене по буквите".

Беше съветник по въпросите на културата в Кабинета на Председателя на Народното събрание Георги Пирински (2006 – 2009).

През последните две години той завоюва ново място със своите литературни прегледи и интервюта на сайта Тоест.bg.

Автор е на стихосбирките "Девство" (1994), "Бисквити" (1998), "Обявяване на провала" (2002), "Ангел в зоопарка" (2008), "Наивно изкуство" (2011), "Северна тетрадка" (2013), "Битката за теб" (2016) и "Мечка страх" (2018). За поезията си е носител на националната награда "Иван Николов" (2012), а като журналист – на отличието "Рицар на книгата", давано от Асоциация "Българска книга" (2014).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?