Покрай делото "Бисеров" висш прокурор обяви ГДБОП за "черна дупка"

Бившият депутат скоро ще бъде викан на разпит, но обвинението не знае дали е напуснал страната

Борислав Сарафов. Сн. БГНЕС

Прокуратурата посочи ГДБОП като най-вероятен източник на теча на информация от специалните служби по случая "Христо Бисеров". В последните няколко години ГДБОП е "управлявана като черна дупка", казва заместник-главният прокурор Борислав Сарафов по адрес на фаворизираната от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов служба, която новото правителство прехвърли към ДАНС веднага след идването си на власт.

"Информационният поток е потъвал в нея (ГДБОП), след което информацията, подавана към прокуратурата и другите компетентни институции, е филтрирана и селектирана по преценка на ръководството на тази служба", казва Сарафов в интервю за в. "Преса" във вторник.

На въпрос за обвиненията, че към ДПС е протекла информация за Христо Бисеров и заради това той е бил накаран в аванс да подаде оставка от всички партийни и парламентарни постове, Сарафов заявява: "Мисля, че с отговора на предишния ви въпрос отговарям и на настоящия - ГДБОП е била черна кутия за управление на информацията".

По този начин зам.-главният прокурор индиректно потвърждава, че сигналите за трансакции на Христо Бисеров и доведения му син са били известни на ГДБОП още по времето, когато службата бе на пряко подчинение на Цветанов. Защо обаче не са предприети действия срещу бившия вече заместник на Ахмед Доган, остава загадка.

Борислав Сарафов припомня, че през юни, непосредствено след избора на новото правителство на БСП и ДПС, главният прокурор, шефът на ДАНС и вътрешният министър са решили да се направи пълна инвентаризация на разработките за наркотрафик, контрабанда и борбата с корупцията в ГДБОП.

"Констатациите, особено по последните две направления (корупция и контрабанда), са, меко казано, твърде неласкави. Не вярвам да има гражданин, който да е доволен от резултатите на службата по отношение на противодействието на контрабандата и корупцията", казва зам.-главният прокурор.

Миналата неделя, на 3 ноември, пресцентърът на ДПС съобщи, че Христо Бисеров подава оставка като депутат, като зам.-председател на НС, шеф на правната комисия и зам.-председател на ДПС и че прави това "по лични причини". На следващия ден бе съобщено, че той пожелал да замрази и членството си в ДПС.

На 7 ноември прокуратурата съобщи, че е образувано дело срещу Христо Бисеров и доведения му син за пране на пари и данъчни престъпления.

Преди официалното съобщение на прокуратурата имаше коментар на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов, че става дума за сериозни финансови преводи от една държава в друга. "Разполагам с тази информация от достатъчно време, за да мога да направя подобни изводи", отговори той на въпрос. На следващия ден обаче Цветанов уточни, че не е знаел за никакви сигнали срещу Бисеров, като в същото време каза, че "един генерал от ДАНС" е предупредил Ахмед Доган, че има информация срещу Христо Бисеров и той го е накарал да се оттегли.

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев отрече това с аргумента, че в ДАНС няма генерали. В същото време Писанчев, който предния ден твърдеше, че сигналът в ДАНС за Бисеров бил отскоро, също препрати към ГДБОП за теча на информация, с което даде да се разбере, че разработката срещу Бисеров е по-стара, поне от времето на Цветан Цветанов начело на МВР.

Откакто се разбра, че Бисеров е разследван, се появиха и спекулации, че той вече е извън България. Запитан има ли яснота по въпроса, зам.-главният прокурор казва пред в. "Преса": "Не, защото на този етап г-н Бисеров няма забрана за напускане на границата".

На въпрос кога Бисеров и синът му ще бъдат потърсени за разпит, Сарафов отговаря:"Това е въпрос на процесуална тактика. Но предполагам, че се случи скоро".

"Същинското разследване тепърва започва", казва зам.-главният прокурор и допълва, че 4в съвсем кратки срокове предстоят активни следствени действия".

"По делото ще бъдат приобщени необходимите документи, ще изготвим съответните съдебни поръчки и ще извършим детайлен финансово-разузнавателен анализ", разяснява Борислав Сарафов.

Той енергично защитава и тезата на обвинението, че докато е бил вътрешен министър, Цветан Цветанов не е упражнил контрол върху подслушването в МВР.

"Когато фактите говорят, и боговете мълчат! Неупражнен контрол е имало. Този факт е категорично признат от служебния министър на вътрешните работи Петя Първанова, от настоящия Цветлин Йовчев, както и от шефа на Държавна агенция "Технически операции" Цветан Китов. (Имало е) тотален хаос по отношение използването на тази специална техника", казва Сарафов.

От изявлението му става ясно още, че бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков "най-вероятно" ще остане единственият обвиняем по делото за бюлетините от печатницата в Костинброд. Той е обвинен за неупражнен контрол. Прокуратурата е критикувана, че не е успяла да докаже тезата, че има подготвено фалшифициране на изборите. Вместо това от прокуратурата са подготвили анализ на слабостите при провеждането на изборния процес, което би трябвало да е работата на парламента и Централната избирателна комисия.

"Искам да обърна внимание, че наблюдаващите прокурори са подготвили един доклад, в който в над 15 пункта се отбелязват редица пропуски в изборния процес - законови, организационни, административни и т.н. След внасянето на обвинителния акт (срещу Желязков) имаме намерение да изпратим този доклад на естествените му адресати - правната комисия на Народното събрание и Министерския съвет, а защо не и да го публикуваме. Надяваме се, че нашите бележки ще бъдат взети предвид, за да не остава занапред у гражданите никакво съмнение за нещо нечисто в организацията и провеждането на изборите, поне що се отнася до отпечатването, съхраняването, транспорта и отчитането на бюлетините", казва Сарафов.

С обяснението, че материалите по случая са класифицирани, зам.-главният прокурор заявява, че не може да каже всичко, което знае. "Имаме обаче достатъчна начална информация, която дава основание да започнем наказателно производство срещу двамата", посочва той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?