Покрай скандалите в БНТ се бистри нов медиен закон

Българската национална телевизия трябва да бъде приватизирана, призова отново доц. Георги Лозанов. Сега в БНТ под етикета "обществена" се извършва скрита приватизация на символни и реални капитали. Досега можех да говоря само за "символни", но скритата приватизация и на реални капитали вече е ясна, каза той по време на организирания от Център "Сорос" семинар.

Дискусията бе провокирана от кризисната ситуация около БНТ и публичния скандал по повод сключените от генералния директор Кирил Гоцев тайни договори за търговско представителство с руския холдинг "Видео интернешънъл" и българската "Пиеро 97".

Има спешна нужда от нов закон за радио и телевизия, солидаризираха се експерти и депутати, ангажирани с медийната тема. На дискусията присъстваха медийните експерти Иво Драганов, Бойко Станкушев, Ясен Бояджиев, Весела Табакова, Асен Сираков (който наскоро не успя да стане член на СЕМ), шефката на медийната комисия в парламента Милена Милотинова, депутатите Николай Младенов от СДС, Валери Димитров, Даниел Вълчев и Диляна Грозданова от НДСВ, членове на СЕМ и др.

На дискусията отново бе повдигнат въпросът за гражданския контрол над медиите.

Според доц. Лозанов ситуацията в БНТ създава особено чувство на "спешност" за промени в закона. За съжаление ситуацията е "вирусна", произвежда дефекти по веригата и нанася поражения в морален план, заяви Лозанов.

Той обвини директно и Съвета за електронни медии (СЕМ) за това, че не е овладял ситуацията поради липса на воля или инструменти, но май повече поради липса на воля. По думите му "прагът е минат" и нещата в БНТ вече са изтървани, но все пак има механизми, с които занапред БНТ да излезе от кризата.

Нормативно включване на гражданското общество в процеса на регулация е според доскорошния член на СЕМ един от механизмите. Той предлага обаче не формално присъствие на гражданите, имитации и "демократични жестикулации", а реално участие чрез гражданска квота.

Друг механизъм е преформулирането на сега съществуващия "кентавричен" модел на обществена медия, при който националната телевизия е хем държавна, хем частна, но това на практика я прави по-малко обществена. Приватизацията е най-добрият изход, смята Лозанов.

Иво Драганов изрази обаче изрази съмнения. Според него не трябвало да се бърза с приватизацията, защото като знаел как стоят нещата в нашата държава, представял си каква "грозна приватизация" на БНТ ще се извърши.

Антимонополни норми в Закона за радио и телевизия са следващият инструмент в рецептата на Лозанов как да бъде спасен общественият характер на БНТ. Той не спести ултрамрачните си прогнози какво ще стане, асо час по-скоро не се вземат мерки в посока на неговите предложения: БНТ ще стане откровено корупционна зона, ще настъпи мрачна цензура и ще падат журналисти. Междувременно Иво Драганов пък цитира убийството на известния журналист Влад Листев в Русия и каза: "Повече няма какво да говорим".

Драганов също не напусна полето на мрачните разсъждения и констатира, че държавата се е "изпарила", прокуратурата е безпомощна, а съдът е потънал във формална логика. Той също наблегна на тревожната ситуация в БНТ и факта, че Гоцев е подписал договор без той да мине през управителния съвет, а на всичкото отгоре твърди, че УС можело да го одобри постфактум. Това според Драганов било принизяване на УС до нивото на деловодство.

Според Драганов е абсурдно генералният директор и шефът на УС да са едно и също лице и призова за промяна на закона в този пункт, както и към разширяване на състава на УС чрез навлизане на общественото начало в него.

Лозанов предупреди да не се прекалява с регулацията в новия закон. Безразборна и масирана регулация, която ще се изсипе върху медиите, не би решила проблемите, а би станало даже обратното. "Регулацията трябва да е като гевгир - решето с дупки нарядко, а не да опасва като пояс цялата медийна среда".

Говорителят на СДС Николай Младенов нарече ситуацията в БНТ "нетърпима" и заяви, че новините му приличали на тези от 1980 г. Според него недопустимо било националната телевизия да изпада в каквато и да било зависимост - икономическа или политическа. По думите му, усилията за изход от кризата в БНТ са в ръцете на парламента и на СЕМ, но и на гражданското общество, което трябвало да премине в атака "извън стените на "Радисън"(където се провеждаше семинарът). Той не уточни как точно ще стане това, но посочи, че новият закон за радио и телевизия трябвало да се приеме с консенсус, без нито един глас "против" и за това е нужна "активна стъпка на открит диалог с гражданското общество".

Депутатът от НДСВ Даниел Вълчев констатира, че не може "в болно общество да има здрави институции", но не посочи конкретни предложения за изход от кризата.

Иво Драганов пък сподели, че изпитва потискащо чувство, тъй като преди три години същите хора (от медийната общност) си били говорили по същите теми, само че сега са "малко по-назад".

Председателят на сдружение "Свободно слово" Ясен Бояджиев се присъденини към песимистичния тон и каза, че прагът около това, което се случва в БНТ, не е минат, и може да се отиде още по-надолу.

Споделяне

Още от България