Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Покрепата на ГЕРБ за СДС цели служебна победа на изборите в десницата

146 коментара
Покрепата на ГЕРБ за СДС цели служебна победа на изборите в десницата

Вие сте в кампания вече няколко седмици, какво искат столичани от своя кмет?

В ситуация сме, която трябва да очертае по-скоро какво искат столичани от своя кандидат за кмет. Те искат кметът допринесе за едно истинско прозрачно управления на града, а не за клишето, което стоя в устата на Бойко Борисов през всички тези години и не се сбъдна. Искат да се прекратят практиките, които се случват вече 20 години в София и бяха развити най-вече по времето на Стефан Софиянски, на чието име е кръстен и злополучния модел. Те не искат чудеса, защото са разумни хора. Настояват да знаят къде отиват техните пари, как и защо се харчат, да знаят визията за развитието на техния град за поне 10 години напред. Честно и ефективно управление, накратко това искат столичани.

Бихте ли очертали накратко основните елементи от програмата си?

Първата точка е проходимостта на града. Проблемът засяга всички, не само хората с автомобили, велосипедистите, хората с увреждания и майките с колички. Това, което много ни отличава от всеки друг голям европейски град, дори и на Балканите, е състоянието на пътната и пешеходната инфраструктура. Ще спра злоупотребите при асфалтирането на улиците. Поне 30-40% от парите за това потъват в огромните дупки по улиците. След като прекратя "хранилката с асфалта" ще останат и повече средства за рехабилитацията на тротоарите, за да станат достъпни за всички. Искам да наложа София като един "зелен град".

В последните 10 години беше направено много за унищожаването на зелената система на града и въпреки това София има голям потенциал. За един мандат могат да се направени устройствени планове на всички паркове и да започне тяхното изпълнение, така че да заприличат на тези в Западна Европа. В тях столичани ще могат спокойно да прекарват свободното си време, ще можем да седнем на поляната с чаша вино или бира в неделния пикник, а не да се страхуваме от кърлежи.

Държа на прозрачността и затова ще изнеса цялата информация за дейността на общината в Интернет. В рамките на само на една година от мандата може да бъде извадена на показ цялата информация, а именно регистрите на обществените поръчки и сключените договори. Гражданинът ще може в реално време да види какво се случва в града в момента, кои проекти текат, колко пари са дадени по транзакции. Това е дисциплиниращо за администрацията и дава увереност на всички данъкоплатци, че нещата се случват по правилния начин. Така и гражданите ще се включат в управлението на града, което ще стимулира и плащането на данъци, защото хората ще бъде убедени, че каквото е възможно, се прави.

Трябва да бъде създадена и електронна община. Общинските съветници и сега разнасят и четат огромно количество хартия, това трябва да отпадне. Те трябва да имат интерактивна връзка със своите избиратели, дори и по време на заседанията. Това вече е направено в общинския съвет в Кьолн. Трябва да има данъчни стимули за гражданите да реновиране на фасадите на своите сгради, за да разкрием хубавия облик на София. Стимули трябва да има и за малкия и среден бизнес, малките магазинчета в центъра на града са това, което ще привлекат туристите и ще създадат атмосфера в града. Сега се строят само магаломански молове. Ние трябва да станем град за туризъм през уикенда, което ще носи пари и в общинската икономика.

И не на последно място, не със санкции трябва да накараме хората да слязат от автомобилите си, а с добра организация на градския транспорт. С участието на всички можем да направим този град да заприлича на това, което аз си представям.

Състоя ли се реален дебат с вашия конкурент, Владимир Кисьов?

По спомени мога да кажа, че имахме само две срещи. За мен те не бяха достатъчни. Обсъждахме теми за София, по които няма как да се различаваме особено много. За мен дебатът трябваше да е повече политически. Аз приех всяка покана за дебат, но за съжаление не всяка покана бе приета от г-н Кисьов. Тъй като не е възможно да бъде поканен само единият, реален дебат, според мен, не се състоя.

Къде се очертаха разликите между вас двамата?

Това, което считам за свое предимство е по-скоро не това, което ще направя, а това, което няма да направя. Ако аз съм кандидатът на Синята коалиция това, което няма да направя е да се обявя за надежден партньор на ГЕРБ. Няма да кажа, че харесвам тяхното управлението на града. Няма да вляза в кампания, която не създава алтернатива и не създава право на избор за столичани. Няма да влизам в договорки и да се интересувам как ще изглежда конфигурацията на общинския съвет. Аз съм мажоритарен биткаджия. Аз не излизам от листи, не съм посочен от ръководства, аз съм боец, който печели доверие пред своите съпартийци, колеги и пред коалиционния си партньор. Излизам в тази битка с цел да дам на хората различна гледна точка, без излишна критика за неща, които винаги съм признавал, без политиканстване, без идеологеми. Аз ще водя ожесточена битка за сърцата и доверието на хората. Ще покажа защо смятам да управлението на ГЕРБ за вредно и защо смятам, че БСП не бива да управлява София. Аз няма никога да приема похвали от ГЕРБ и не искам служебна битка.

Не влизам в този мач просто заради участието. За мен е важно демократичната десница в София отново да спечели доверието на софиянци след щетите, нанесени от хора като Софиянски, които се считат за произлезли от нашите среди. Но нека припомня, че ДСБ беше създадена именно, за да противодейства на хора като Софиянски и неговия модел. Нашите общински съветници бяха единствените, които не влязоха в бордовете на фирмите. В това гласуване в общинския съвет всички други политически партии, включително СДС, се обявиха за участие на общински съветници в бордовете. Позицията на ДСБ бе правилна позиция, която аз отстоявам. Благодарение на нашите усилия приехме наредба, че в бордовете на фирмите не може да има общински съветници.

Какво смятате да правите вие с общинските фирми?

Общинските фирми в този си вид са вредни. Те ощетяват общината и гражданите. На фирми като ”Софийски имоти” трябва да бъде направен много сериозна проверка какво се случва и да се помисли цялата собственост да се върне на общината. Да не говорим за ”Топлофикация - София”, която трябва да бъде изтърбушена отгоре до долу, защото кражбата там започва от абонатната станция. Това са разградени дворове и трябва да бъдат почистени до един. Няма да има общинска фирма, която да не е под лупа и да не бъде променена. Ще настоявам да не се приемат предложенията за промяна в Закона за обществените поръчки, които ще дадат право на общинските и държавните дружества да сключват договори без състезателна процедура. Пак искам да каже, че това ако мине е връщане в едни много мрачни години. Това убива бизнеса.

Опасявате ли се от манипулации на вота в неделя?

Ако достатъчно граждани научат за вота на 12 юни и гласуват, няма да има манипулации. Аз надявам на това, защото аз търся доверие единствено сред съгражданите си, сред съсловните организация, сред приятелите си и хората, на които съм показал какво мога. Ще бъда много по-силен кандидат ако успея да премина тези избори. Искам да уверя хората, че аз няма да спра да правя кампания от 13 юни до 23 октомври

Смятате ли, че вътрешните избори ще се окажат работещ политически механизъм за Синята коалиция?

Със сигурност е по-работещ от всякакви договорки. Това е борба за доверие, той работи в полза на връщането на политическото началото. Договорките оставят неудовлетворение, както в симпатизантите на партии, така и не е ясно за самите граждани кой е този кандидат и как се появява точно той. Смятам, че е добра практика и ако се наложи в България може да спомогне за връщането на доверието в политиката.

ДСБ вече обвини ГЕРБ в намеса във вътрешните работи на Синята коалиция, подкрепяйки СДС. Каква е целта?

Тази подкрепа беше заявена и от страна на г-н Кисьов. В едно интервю той заявява, че СДС се счита за надежден партньор на ГЕРБ в ЕНП и т.н. ГЕРБ отвърнаха с една много добра подкрепа от страна на г-н Борисов и г-н Цветанов. Не бива да забравяме официално заявената подкрепа на г-н Стефан Софиянски към Румен Христов (кандидатът за президент на СДС, бел.ред.). Аз си мисля, че нашите партньори и приятели от СДС трябва да се разграничат от тази подкрепа, защото те не им е необходима. Ако си подкрепен от Софиянски, Бакърджиев и сие едва ли ставаш автентичния десен или това, от което има нужда десницата, за да се възроди. Подкрепата на г-н Цветанов в интервюто му, в което той казва, че благодари за конструктивната съвместна работа със СДС в Столичната община, поставя въпроса дали е възможно да се явиш на избори и да критикуваш модела, за който в Синята коалиция твърдим, че е порочен, след като ГЕРБ те считат за надежден партньор в общината. В същото време нас не ни считат за демократична партия. След като ДСБ е атакувана от всички, то е очевидно, че ДСБ е алтернативата на всички в София. Ние не сме алтернативата в критикарския смисъл, а в това, че ДСБ и в частност аз, мислим да дадем на София още една, този път различна гледна точка. Искам да покажа, че може да има реална битка за доверието на хората, от което София може само да спечели. Според мен целта на случващото се е служебна победа. Според София няма нужда от уговорени мачове. Състоянието на града и публичните финанси не е такова, че да изгледаме един скучен досаден мач с предизвестен край. Аз търся подкрепата на всички граждани, за да дадем наесен по-доброто решение за София, побеждавайки ГЕРБ и БСП и с това да дадем възход на новата десница. Аз и г-н Светослав Малинов (кандидатът за президент на ДСБ) можем да дадем ново лице и стил на десницата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

146 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. секи 4ти км
  #146
 2. поп Грую
  #145
 3. N
  #144
 4. поп Грую
  #143
 5. blue
  #142
 6. Ivan Popov
  #141
 7. pi4a
  #140
 8. анкета
  #139
 9. Дунга
  #138
 10. Еми
  #137

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.