Покритието на страната с бърз достъп до Интернет ще струва 890 млн.лв.

Готова е стратегията за развитието на инфраструктурата за бърз достъп до Интернет в цялата страна, съобщиха в сряда от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Според документа до 2013 г. широколентовият достъп до Интернет трябва да покрие територията на страната на 100%, а средствата, които ще са необходими, за да се изгради мрежата, са приблизително 890 милиона лева.

Те няма да бъдат изцяло за сметка на държавния бюджет. Ще се търсят адекватни инвестиции от страна на бизнеса, като за целта се създадат подходящите условия, заяви ресорният заместник-министър Първан Русинов на дискусия за развитието на информационните технологии.

В европейския план за икономическо възстановяване бяха предвидени 30 млн. евро за широколентов достъп в селските райони в България. Предишното правителство обаче решило да ги използва за проекти за възобновяеми енергийни източници и други, каза Русинов. "Сега ние се опитваме да пренасочим тези пари, разбира се шансовете намаляват с всеки изминал ден. За съжаление бяхме поставени в такава ситуация", каза зам.-министърът на транспорта.

Към момента има около 40 млн. лв. по Оперативна програма "Регионално развитие", които ще могат да бъдат използвани за проекти за широколентов достъп. Според Русинов се очаква следващата година ЕС да стартира програми за развитието на високоскоростния интернет.

Стратегията ще бъде обсъдена с участниците в сектора и ще бъде подложена на по-широко обществено обсъждане.

На широколентовия достъп трябва да се гледа като на критична инфраструктура, без която се поставя бариера за социалната и икономическа интеграция на по-слабо развитите региони.

Инвестициите в нея може да доведат до съществено увеличаване на ръста на Брутния вътрешен продукт и до значителен прираст на производителността, до откриване на много работни места, до по-добра администрация, спестяване на средства и време на фирмите и гражданите, до по-демократично политическо управление, посочи заместник-министърът.

В момента България е на последно място по широколентов достъп до Интернет в ЕС, като доскоро тя изпреварваше Словакия.

В същото време София е сред десетте града в света с най-добър високоскоростен интернет. За сметка на това обаче в по-малките населени места, особено по-отдалечените от областните градове, няма никакъв Интернет. Основните причини са в това, че условията в малките населени места не предполагат такива инвестиции от страна на частните интернет оператори.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?