Покупките в интернет нараснали двойно за година

Покупките в интернет нараснали двойно за година

Българинът пазарува все повече в интернет, като само за последната година сключените търговски сделки онлайн са се увеличили двойно, според данни на портала за онлайн търговия "Аukro.bg".

Въпреки кризата и данните за намаленото потребление на българина, ясно се очертава тенденция за увеличение на онлайн пазаруването, казват от организацията. За период от една година (февруари 2009 – февруари 2010 г.), в Аukro.bg двойно е нараснал среднoдневният брой на публикуваните за продажба артикули и едновременно с това два пъти са се увеличили среднодневните продажби. Според данните, повишеното е-пазаруване е резултат на значително по-ниските цени в онлайн пространството, което е от първостепенно значение за всеки трети българин, сочат проучванията.

Освен ниските цени, потребителите са привлечени от факта, че много от стоките в порталите за онлайн пазаруване не могат да бъдат намерени никъде другаде в България или представляват уникални колекционерски артикули.

Данните от проучването на Аukro.bg сред търговците в сайта показват, че една част от продавачите търгуват изцяло онлайн и разчитат на сайта за 100 % от своите приходи; други използват платформата като допълнение на офлайн бизнеса си, а трети продават личните си вещи или подаръци.

Първите места в онлайн пазаруването държат 5-те най-големи града в България: София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, а активността в градове като Велико Търново, Благоевград и Добрич постоянно нараства.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?