Покушение срещу един от най-богатите сърби и бивш министър

Покушение срещу един от най-богатите сърби и бивш министър

Един от най-богатите сръбски бизнесмени и бивш министър в няколко правителства Милан Беко е бил ранен при засада пред дома му и е в болница в тежко състояние. Това съобщи белградският вестник "Блиц".

Опитът за убийство на Милан Беко е станал в петък около 17.50 часа. Той е бил прострелян два пъти – в стомаха и гърдите, когато се е качвал в автомобила си. Шофьорът му го е спасил, като е запазил хладнокръвие и е подкарал мерцедеса S-класа на заден ход. Той е видял лицето на килъра, който е стрелял още 4 пъти, но куршумите са попаднали в колата.

Улицата, на която се намира къщата на Милан Беко в Белград, е била слабо осветена. В момента на стрелбата бизнесменът  е говорил с адвоката Ненад Попович, който е отказал коментар за инцидент пред "Блиц".

Животоспасяващата операция е продължила около час, а шеф на екипа е бил министърът на здравеопазването Златибор Лончар. Състоянието на Милан Беко е стабилизирано.

Килърът, който е стрелял по бизнесмена, го е причакал в храстите пред дома му. Той е бил облечен с черен суичър. Охранителните камери са го заснели заедно с неговия партньор, който е изпълнявал ролята на пазач.

Полицията е започнала разследване на покушението. Иззети са записите от видеокамерите на всички къщи в околността. В сила е операция "Вихрушка", завардени се всички пътища и мостове, засилен е и контролът по границата, пише сръбският вестник "Блиц".

Милан Беко не членува в политическа партия, но е бил министър в няколко правителства на различни партии и е участвал в някои от най-големите приватизационни сделки. В последно време е споменаван като кандидат за директор на компанията "Сръбски железници".

Милан Беко е известен като автор на закона за приватизация, който е в сила до 2001 г. Той проведе продажбата на 49% от акциите на сръбския телеком, които станаха притежание на гръцката компания ОТЕ.

През първото десетилетие на 2000 г. Беко участва пряко или непряко в няколко големи приватизационни сделки. Сред тях са купуването на най-големите сръбски млечни компании, на минералната вода "Княз Милош", на "Пристанище Белград", а заедно с Мирослав Мишкович в приватизирането на вестник "Вечерне новости" и компанията "С маркет".

Споделяне

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?