Пол Бийвър: Нападението срещу българите е част от засилващата се кампания за осуетяване на изборите в Ирак

Последното нападение срещу българските военнослужещи в Ирак, когато един рейнджър загина, а други трима бяха ранени, е част от засилващата се кампания на съпротивата да осуети изборите. Това заяви британският военен експерт Пол Бийвър в интервю за българската редакция на ББС.

Според него няма промяна в тактиката на бунтовниците и в обектите на нападение. "Целта на тези хора е да попречат на изборите през януари...Те искат да направят Ирак колкото се може по-враждебно място за коалицията, и да затруднят възможно най-много иракското правителство в подготовката на изборите", каза Пол Бийвър.

Запитан дали новата база на българите в град Дивания е по - опасно или по-сигурно място от Кербала, британският експерт отговори:
"Няма място северно от Насирия, което сега може да се нарече опасно или безопасно. Според мен ще има още ескалация на насилието в цялата страна. Дори районите, в които досега имаше относително малко инциденти, ще бъдат обект на все по-голямо внимание от страна на бунтовниците... Убеден съм, че българите и поляците няма да бъдат поставени в по-опасни условия от силите на другите участници в коалицията в Ирак".

Според Бийвър стратегията на водената от САЩ коалиция в Ирак отговаря на реалностите там. Американците ще предприемат мащабни усилия да умиротворят Ирак преди изборите, каза Бийвър, който в момента е във Вашингтон.

Според надеждна разузнавателна информация бивш функционер от режима на Саддам Хюсеин - Ел Юнис, който е базиран в Сирия, координира нападенията, особено в т.нар Сунитски триъгълник и района около Багдад, каза той. До две седмици американците ще предприемат мащабна офанзива във Фалуджа, която е крепост на сунтиската съпротива срещу многонационалните сили и новото иракско правителство. Офанзива ще се води от хиляди бойци от специалните американски части, според информацията на Бийвър.

"Не мисля, че коалицията ще се разедини. Американците трябва да успеят и в тази битка коалиционните партньори са ключови. Южнокорейците обявиха, че удвояват контингента си в Ирак, британците местят войски около Багдад, въпреки силното неодобрение на британската общност. Признаците са, че Съединените щати ще направят всичко, което е по силите им, за да се проведат изборите през януари. Бъдещето на Ирак зависи от тези избори. Не става въпрос за Америка или за петрол, става въпрос за бъдещето на иракския народ.", каза в заключение Пол Бийвър.

Споделяне

Още от Свят