Пол Бремър даде старт на процедурата за създаване на иракска конституция

Американският граждански администратор на Ирак Пол Бремър в неделя даде старт на процедурата по създаването на основния закон, по който ще бъде управлявана страната по време на преходния период до гласуването на конституцията, което трябва да стане към края на 2005 г., предаде АФП. Агенцията цитира изявление на говорител на коалицията след среща на Бремър с членовете на Преходния управляващ съвет.

Основният закон, който ще урежда държавното управление през преходния период и по-конкретно ще определи процедурите по избора на временното национално събрание, трябва да бъде приет до 28 февруари 2004 г. Този срок е залегнал в графика за прехвърляне на властта на иракчаните, разработен от Пол Бремър и иракското преходно правителство.

Ключови положения в бъдещия основен закон ще бъдат зачитането на човешките права и основните свободи, в това число свободата на вероизповеданията и равноправието между всички граждани, пълното разграничаване между изпълнителната, законодателната и съдебната власт, както и въвеждането на известна децентрализация на властта, като се вземе под внимание положението в Кюрдистан, посочва АФП, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?