Пол Бремър похвалил първия ни контингент в Кербала

Първият български пехотен контингент в Кербала е получил положителна оценка за подпомагането на местното население от ръководителя на американската администрация в Ирак Пол Бремър.

За дейността на българите пишели иракските медии, а в училище "Ал Хор" местната управа е поставила паметни плочи с благодарност към българските воини, съобщиха днес от Министерство на отбраната. С благодарствено писмо към нашите военнослужещи се е обърнал и министърът на здравеопазването в Ирак.

В кметството на Кербала се е състояла първата среща за запознаване на новия старши национален представител полк. Христо Христов и на новия командир на батальона подп. Наско Люцканов с кмета на града и с местните шейхове. По-късно българските офицери са се представили и на командира на полската бригада бригаден генерал Едвард Грушка.

Военнослужещите от втория български батальон патрулират по улиците на Кербала и в зоната на отговорност от вторник. Освен патрулиране, ескортиране и охрана, българският батальон в Кербала изпълнява и задачи за подпомагане на местното население.

В началото на годината шефът на Генералния щаб ген. Никола Колев призна, че част от задълженията на първия ни батальон се изпълняват от американци и поляци, заради напрежение сред бойците ни след атентата на 27 декември, при който бляха убити петима военнослужещи и десетки бяха ранени. Момчетата са с висок боен дух, но могат да предизвикат напрежение с местното население, каза ген. Колев, което всъщност означаваше, че нашите са склонни да търсят отмъщение за загиналите си другари.

До този момент за пет месеца с решение на военния комендант на града подп. Петко Маринов са усвоени 520 754 долара, отпуснати от Временната коалиционна администрация, съобщават още от МО.

МО разпространява и "оптимистичен репортаж" на официалния военен кореспондент към втория батальон - зам. главният редактор на в. "Българска армия".

Красен Бучков пише, че от началото на българската мисия в Кербала са възстановени 40 обекта в града и околните селища. В сферата на образованието са финансирани 14 обекта, в електрификацията - един, във водоснабдяването - 2, в областта на сигурността - 21 и на спорта - един. Сред най-важните обекти са оборудване за болницата "Ал Хусеин" в Кербала и реконструкция на четири училища - "Ал Хор", "Ал Ршад", "Ал Бахджа", "Ал Тахадум". Обзаведени са класни стаи и е оформена детска площадка на детската градина "Сумер" в Кербала. Възстановен е градският стадион в Кербала и е ремонтирана сградата на електроразпределението в град Ал Хиндия.

Изградени са два водни кладенеца в град Аин Ал Тамур (Извор на фурмите). Кладенците са с няколко каптажа и подпомагат основния поминък на населението - отглеждането на фурми, отбелязва кореспондентът на МО.

С българско участие са завършени проекти за повишаване на сигурността в няколко полицейски участъка, включително в Ал Балда, откъдето се управлява половината Кербала.

Репортажът на Бучков е придружен и от кратка анкета с военнослужещи. "Мисията е трудна, но не е неизпълнима. Момчетата са подготвени и бързо свикват със задачата. Ще успеем!", казва мл. серж. Севгин Ахмед - заместник-командир на трети взвод.

Според командира на отделение серж. Богдан Байков обстановката е трудна и опасността е непредвидима, но бойците са подготвени да се справят.

"По време на патрула усетих, че винаги трябва да сме нащрек. Бдителни ли сме, всичко друго ще си дойде с времето", заявява в анкетата ефрейтор Драгомир Апчев.

Заедно с добрите оценки за стореното от първия ни батальон обаче, завърнали се в България рейнджъри един след друг съобщават за нелицеприятни факти от отношенията в лагера.

Редник Христо Благоев съобщи днес по Би Ти Ви, че дисциплината в лагера е била на много лошо ниво и че всъщност висшия състав не е знаел какво прави. Един от началниците им казал, че е на "екскурзия" там, а майор Караганчев е посегнал на войници.

Подполковник Здравко Дачев, началник-щаб на първия пехотен батальон в Кербала, определи обвиненията като "лично мнение", изказано не по реда за обвинения. За едно от обвиненията той си спомни. Конфликтната ситуация възникнала по време на преход, стигнало се до пререкания между майора и войниците, защото те се опитвали да свалят защитните си жилетки.

След сблъсъка, майор Караганчев лично се извинил "на всички тези войници и той беше наказан със строго мъмрене лично от командира на батальона, след като те бяха пуснали рапорт до командира", съобщи подп. Дачев. Рапортът обаче не бил изпратен до Генералния щаб, а на място била сформирана комисия.

Подп. Дачев заяви, че в база "Индия" са имали гранатомети, но заради това, че не са знаели какво има в цистерната-бомба, не е било заповядано тя да бъде взривена преди да доближи лагера. Целта била да се предпазят войниците на покрива. В крайна сметка, Дачев призна, че трима от загиналите са били на покрива, а двама в сградата.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: