Пол Кругман: България може да си позволи по-голям бюджетен дефицит

България може да увеличи бюджетния си дефицит до 2 или дори 3% от БВП. Това заяви нобеловият лауреат по икономика професор Пол Кругман.

 В проектобюджета, който беше приет на първо четене в четвъртък, депутатите записаха прогноза от 1.8% дефицит.

Професор Кругман посочи области, в които могат да се вложат допълнителни средства.

"Вероятно в образованието. Не съм достатъчно запознат със състоянието на българската инфраструктура. Инвестициите в нея също имат голяма възвръщаемост. Ако въпросът е дали бюджетният дефицит да бъде 2 или 3% спрямо БВП, този 1% в повече може да се окаже правилното решение при условие, че се инвестира целесъобразно", заяви той пред БНР.

Професор Пол Кругман посети тази седмица за кратко България. Той стана доктор хонорис кауза на УНСС.

Бюджет 2014 също така предвижда ръст от 1,8% на БВП и годишна инфлация от 1,8%. От Международния валутен фонд смятат бюджетните цели за "постижими". АФП в кореспонденцията си от София посочи, че Фондът е подкрепил усилията на българския премиер Пламен Орешарски за запазването на макроикономическата стабилност.

"Приемствеността в политиката подкрепи макроикономическата и финансовата стабилност, въпреки политическите и социалните предизвикателства и външните пречки", заяви в четвъртък ръководителят на мисията на МВФ Мишел Шанън.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?