Пол Манафорт работел тайно за руски милиардер

Бившият шеф на предизборния щаб на Тръмп изготвил план, който "да облагодетелства доста правителството на Путин"

Пол Манафорт, сн: ЕПА/БГНЕС

Бившият председател на предизборния щаб на Доналд Тръмп Пол Манафорт е работил тайно в полза на руски милиардер за прокарване на интересите на руския президент Владимир Путин и е предложил амбициозна политическа стратегия за подронване позициите на антируската опозиция в бившите съветски републики. Тази негова дейност противоречи на по-ранните твърдения на правителството на Тръмп и самия Манафорт, че той никога не е работил в полза на руски интереси, пише в сряда агенция Асошиейтед прес.

Манафорт предложил таен стратегически план през 2006 г. за повлияване на политиката, бизнес начинания и медийното отразяване в САЩ, Европа и бивши съветски републики в полза на правителството на Путин - въпреки че по онова време, при президента Буш-син, американско-руските отношения бяха започнали все повече да се влошават. Това трябвало да стане чрез контакти на най-различни нива в различни сфери.

Манафорт изложил плановете пред руския алуминиев магнат Олег Дерипаска, близък сподвижник на Путин, с когото Манафорт в крайна сметка подписал договор за 10 милиона долара на година в началото на 2006 г. според запознати с плащанията към Манафорт хора и бизнес архиви, придобити от Асошиейтед прес. Той и Дерипаска поддържали бизнес отношения до поне 2009 г., както заявил пред агенцията единият от запознатите хора.

"Смятаме, че този модел може доста да облагодетелства правителството на Путин, ако се приложи на правилните равнища с правилния ангажимент за успех", написал Манафорт през 2005 г. в меморандум до Дерипаска.

Плановете на Манафорт, с които разполага Асошиейтед прес, включват стратегически меморандуми и архиви, свидетелстващи за международни трансфери на милиони долари. Колко работа е свършил по договора Манафорт не е ясно.

Манафорт признал пред Асошиейтед прес, че е работил за Дерипаска, но заявил, че тази дейност несправедливо се представя като нещо нередно.

"Работил съм с Олег Дерипаска преди почти десетилетие, представлявайки го в бизнес и лични дела в страни, където той имаше инвестиции", посочи Манафорт. "Работата ми за Дерипаска не е включвала представляване на руски политически интереси."

Според пожелал анонимност официален американски източник Манафорт е един от хората, разследвани от американските разузнавателните служби заради предполагаеми връзки между хора от екипа на Тръмп с Русия.

Манафорт не е информирал за лобистката си дейност американското министерство на правосъдието, когато е имал договор с Дерипаска. Според американския Закон за чуждестранните агенти хора, които лобират в САЩ от името на чужди политически лидери и партии, трябва да представят на ведомството подробни доклади за дейността си.

Съзнателното нерегистриране там е правонарушение и може да доведе до пет години затвор и глоба до 250 хиляди долара. Министерството рядко повдига обвинения.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят