Пол Райън възпламени конгреса на републиканците

Кандидатът за вицепрезидент защити идеите си за "малко правителство"

Пол Райън

Републиканецът Пол Райън дебютира на националната политическа сцена в сряда, приемайки номинацията за вицепрезидент на кандидат-президента Мит Ромни. В реч пред националния конгрес на републиканците, излъчвана на живо по всички телевизии, той направи едно от най-острите до момента изказвания на републиканци за това защо Обама не трябва да получава втори мандат и в подкрепа на лансираната от самите републиканци теза, че те са партията на "малкото правителство".

Речта бе и представяне на Пол Райън пред американската общественост, която едва сега започва да го приема като една от водещите фигури в партията и като партньор на нейния-кандидат президент Мит Ромни, допълва "Уолстрийт джърнал".

В речта си, възпламенила републиканския конгрес, той вплете партиен гняв и лични истории, намеквайки за предпочитанието си към рок бандите AC/DC и Led Zeppelin, като основните му аргументи срещу Обама бяха, че дърпа икономиката назад и трупа дълг, отбелязва "Уолстрийт джърнал".

"След четири години, прекарани във въртене във всички посоки, Америка има нужда от промяна на курса и човекът, който може да го направи, е Мит Ромни", обяви Райън пред делегатите на конференцията в Тампа.

Четиридесет и две годишният конгресмен от Уисконсин е архитект на всеобхватно законодателство за орязване на федералните разходи и преразглеждане на основни програми, включително трансформация на здравноосигурителната програма за възрастни Medicare, която да я спаси от фалит.

Пол Райън е първият представител на поколението Екс (поколението, родено след края на бейби бума след Втората световна война), номиниран за кандидат-президентска двойка в Съединените щати, отбелязва "Вашингтон пост". Той изрази в Тампа безпокойството на представителите на своето поколение, че програмите за социално и здравно осигуряване не може да бъдат поддържани в сегашния си вид достатъчно дълго време, за да може те да получат необходимите грижи, след като се пенсионират.

Пол Райън, който е любимец на ултраконсервативното течение Чаеното парти,  обеща да чуе повика на своето поколение и да направи така, че неговите три деца да се радват на "същата Америка, която му е позволила да просперира. "Изборът е между сурови ограничения върху икономическия растеж или сурови ограничения върху размера на правителството. И ние избираме да ограничим правителството", заяви той.

Почти непознат за американците, Райън е депутат от щата Уисконсин (в северните части на САЩ), пояснява АФП. Той е католик и е много консервативен, що се отнася до социалните въпроси, като аборта.

Райън настоява и за драстично съкращаване на държавните разходи. И неслучайно - в Конгреса той е начело на комисията по бюджета в Камарата на представителите.

Райън е висок, атлетичен, с кестенява коса и сини очи.

Баща му е починал, когато е бил на 16 години.

В сряда вечерта Райън се възползва от възможността да говори на конгреса в Тампа, за да представи близките си и да сподели личната си история, хвалейки същевременно Мит Ромни, че е набожен и добър човек, способен да върне Америка в правия път. Мисията на този депутат, любител на лова и риболова, изглежда ясно установена - да бъде моторът на идеите, свързани с икономическата политика, в републиканския президентски дует, да помага на Ромни да привлече консервативното крило на партията и да съблазни младежите, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

В словото си Райън разкритикува по-специално здравната реформа на сегашния президент демократ. "Обамакеър (съчетание от името на президента и английската дума за здравеопазване) - това са над 2000 страници регламенти, укази, такси и други неща, които нямат никакво място в една свободна страна", заяви Райън, предизвиквайки взрив от аплодисменти на хилядите републикански делегати.

Райън обеща, че в случай на победа на президентските избори на 6 ноември, следващата администрация на Ромни ще премахне закона за здравната реформа.

"Не дойде ли моментът за този човек, който пое властта преди четири години, сега да поеме и своите отговорности", подчерта Райън, като разкритикува също натрупването на държавния дълг и ненамаляващата безработица, с които правителството на Обама не може да се справи.

Сега, когато икономиката е повод номер едно за безпокойство за американците, Райън увери, че републиканският тандем ще създаде 12 милиона работни места през идните четири години, ако бъде избран.

"Вашингтон пост", цитиран от БТА, нарежда Пол Райън сред победителите в Тампа през вчерашния ден. "Той започна бавно, толкова бавно, че мислено започнахме да го слагаме в категорията на "лузърите"... Към средата на своята реч обаче Райън стъпи на крака. Той разкритикува администрацията на Обама по ефективен начин", обобщава ежедневникът.

"Ню Йорк таймс", пише, че като е номинирала Пол Райън за вицепрезидент, Републиканската партия е направила залог, че принципите на "малкото правителство" ще донесат повече дивиденти отколкото рискове. "Нощта даде първия реален отговор на това какъв съотборник ще е Райън на Ромни. Той показа, че предпочита да прилича на Обама, като използва подигравателен тон, примесен често с хумор. В същото време той показа още, че ще бъде непоколебим защитник на Ромни", отбелязва изданието.

В критична редакционна статия по темата, озаглавена "Вакуумът зад лозунгите, "Ню Йорк таймс" коментира, че Райън обещава да е лидер, но редовно избягва трудните въпроси и хвърля вината върху другите.

Преди конгреса, по време на среща с група ветерани в Индиана, Пол Райън разкритикува външната политика на Обама и залеза на САЩ на международната сцена.

Конгресът за кратко засегна темата за външната политика, която досега беше доста пренебрегвана. Това стана с речта на бившия държавен секретар Кондълиза Райс, която беше дълго аплодирана.

Райс е единственият представител на бившата администрация на Джордж Буш-младши, който попадна под светлините на прожекторите на конгреса. Това е знак, че Ромни иска да скъса с ерата на видния бивш президент-републиканец.

Райс изрази безпокойство от мястото на САЩ в света, твърдейки, че слабостта на Америка заплашва да го превърне в още по-опасно място.

"Диктатори в Иран и Сирия заплашват регионалната сигурност. Русия и Китай пречат да се намери изход от тази опасност, а целият свят се пита: Какво прави Америка?", зададе въпрос Райс.

"Знаете ли, когато вашите приятели, както и вашите врагове нямат отговор на този въпрос, то тогава е вероятно светът да стане по-опасно място", предупреди тя.

Преди нея бившият републикански кандидат за президент през 2008 г. Джон Маккейн също разкритикува липсата на лидерство в Америка.

Но съвършената хармония на голямото републиканско събиране все пак беше нарушена в сряда вечерта, когато неидентифициран човек се провикна по време на речта на Райън: "Здравеопазване, а не война!", преди бързо да бъде изведен от залата

Пол Райън говори 24 часа преди речта на Мит Ромни, с която тази вечер Ромни ще приеме официално президентската номинация в края на конгреса.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят