Пол Уилън вероятно не е шпионин. Защо тогава Русия го задържа?

Пол Уилън

Според руските служби за сигурност бившият американски морски пехотинец Пол Уилън е бил в Москва на "шпионска мисия", когато бе задържан миналата седмица.

Но експерти казват, че задържането на Уилън въобще не изглежда да е шпионски случай, пише "Вашингтон пост".

Уилън е бил освободен от морската пехота през 2008 г. заради непристойно поведение, видно от военни доклади. Сега той е директор по корпоративната сигурност в компанията за автомобилни части BorgWarner в Мичиган, а семейството му казва, че за новогодишните празници заминал в Москва, където бил поканен на сватба.

Нищо в миналото на Уилън не предполага той да е вероятен шпионин, отбелязва бившият агент от ЦРУ Джон Сайфър пред "Вашингтон пост".

По думите му Русия разполага с "невероятно мощна и талантлива контраразузнавателна служба", а Съединените щати са добре запознати със способностите на руския шпионаж.

Нашите шпионски дела в Русия се провеждат изключително внимателно и точно, казва Сайфър и пояснява: "Ние не изпращаме случайни хора без дипломатически имунитет да събират незначителна информация".

"Сама по себе си длъжността на Уилън (в компанията, където работи -бел.ред.) вероятно би привлякла внимание, а не би го отклонила.

Не бихте използвали прикритие на специалист по глобална сигурност да се занимава с шпионаж", коментира Крис Коста, бивш офицер от американското разузнаване, който сега е директор на Международния музей за шпионаж във Вашингтон.

Американският посланик в Русия Джон Хънтсман посети Уилън в сряда, пет дни след ареста му. Американският държавен секретар Майк Помпейо коментира пред репортери, че в момента, в който администрацията има повече информация за случая с Уилън и "ако се окаже, че задържането му е неуместно, ние ще изискаме незабавното му връщане".

Този случай определено се отличава от казуса с Райън Фогъл – американският дипломат, който беше задържан в Русия през 2013 г., казва Сайфър.

На Фогъл бе наредено да напусне страната след като руското правителство го обвини, че работи за ЦРУ и че се опитва да вербува руски агенти да шпионират за САЩ, пише "Вашингтон пост".

Тогава Русия обяви, че е открила перуки, слънчеви очила, компас и други вещи при задържането на Фогъл. Освен това той е носел 130 000 долара кеш и писмо написано на руски, с което предлага над 1 млн. долара годишно за предоставяне на конспиративна информация.

Според Сайфър по-доброто сравнение би било с ареста през 1986 г. на американския журналист Николас Данилоф. Той е задържан в Москва малко след като американските власти арестуват съветския физик Генадий Захаров в Ню Йорк и му повдигат обвинение в шпионаж. В крайна сметка Данилоф бе изпратен обратно в САЩ след размяна на затворници, при която бе освободен и Захаров.

По същия начин, арестът на Уилън става малко след като рускинята Мария Бутина, активистка за разширяване на правото за носене на оръжие в САЩ, се призна за виновна в конспирация с цел проникване в средите на американските консерватори, напомня изданието.

Времето на ареста на Уилън буди подозрения, че Русия би могла да го е задържала с цел да предизвика преговори за обмяната му с Бутина.

Източник, запознат със случая "Уилън", съобщи, че в казуса с журналиста Данилоф "Съветският съюз искаше да обмени малоценен актив срещу високоценен актив".

"Не бих се изненадал, ако в дадения случай сме изправени пред сходна ситуация", допълва източникът.

През последните години Пол Уилън неведнъж е посещавал Русия, съобщиха неговите родини и познати. Няколко от руските му познати, с които се е свързала редакцията на "Вашингтон пост", са описали Уилън като любител на веселбата с искрен интерес към Русия. Той е придобил базисни познания по руски език, който научил от сайтове за езиково обучение.

Той има акаунт в руската социална мрежа VKontakte, която е руският аналог на Facebook. Направил е акаунта си на 10 ноември 2010 година. Като се има предвид, че доколкото е известно, нито е работил в Русия, нито е живял там, това е доста странно, пише "Вашингтон пост".

Уилън има над 60 руски приятели в мрежата Vkontakte. Неговите статуси и съобщения през последните девет години варират от причудливи разсъждения за живота до политически сантменти. В един от постингите си той нарича президента Барак Обама "малоумен", а в друг, писан малко преди встъпването в длъжност на президента Тръмп, той пише: "Бог да пази президента Тръмп".

Уилън освен това призовава Едуард Сноудън, който публикува класифицирана информация от Националната агенция за сигурност на САЩ, "да бъде изпратен в Гулаг".

Според човек, с когото се познават от 10 години, Уилън е обичал за говори за времето, когато е служил в морската пехота, както и за семейството си в Мичиган. "Не мисля, че Пол се занимава с шпиониране или нещо такова. Той просто иска да пътешества", разказва друг негов познат, жител на руския град Нижни Новгород.

По думите на Крис Коста е сложно да се гадае кое от казаното или направеното от Уилън би могло да го определи като потенциална заплаха за руските власти.

Когато американците пътешестват в чужбина, те могат да кажат нещо, което би могло да се изтълкува като некоректно или нарушаващо сигурността, или да направят някакви коментари, които винаги могат да бъдат използвани като предлог за арест, казва Коста.

Сайфър също задава въпроса: Възможно ли е този човек да направи нещо, което би било толкова противозаконно, че те да могат да го определят като шпионаж? След което отговаря: Възможно е, но има едно нещо, което Путин знае в качеството си на професионален офицер от разузнаването: той знае как изглежда истинският шпионаж, той знае какво правят САЩ и знае много добре, че това не е част от него.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?