Поледица, наводнения и протести блокираха границите ни

Гръцките земеделци затегнаха блокадата на ГКПП Кулата в четвъртък, българо-турската граница при Капъкуле е наводнена, а пътят към Румъния през Русе е заледен и опасен за преминаване.

Разочаровани от срещата с гръцкия земеделски министър Катерина Бадзели, фермерите от южната ни съседка се върнаха на Промахон и решиха не само да продължат, но и да засилят блокадата, която е последната в цяла Гърция и е от 24 дни. През нощта са пропуснати част от насъбралите се през последните три денонощия десетки камиони. Пунктът остава затворен за тежкотоварни автомобили, пропускат се леки коли и автобуси.

ГКПП Илинден – Екзохи работи нормално, както и ГКПП Капитан Петко Войвода на българо-гръцката граница в Хасковско. В Гоцеделчевско обаче заради обилни дъждове и топенето на снеговете има опасност от свлачища на различни места – камъни и пръст са се срутили в местността Попови ливади. В Хасковско пък заради дъждове и топенето на снега има опасност от заливане на пътища и проблеми с наводняване.

ГКПП Златоград бе затворен за няколко часа, заради паднали дървета в района на село Термес. В Смолянско има обилни валежи, най-много дъжд е паднал в Златоград, където валя повече от 12 часа. В Родопите заради повишаването на температурите се топи снегът, повишено е нивото на реките, има лед, сняг, кал, киша и коловози на много места.

ГКПП Дунав мост на българо-румънската граница е отворен за движение, след като в началото на седмицата беше затворен заради тежката зимна обстановка в Румъния. Много трудно обаче остава придвижването в Русенско заради заснежаване, заледяване, снегонавявания. Полицията контролира трафика на камиони от вчера на много места в Русенско. Голямо задръстване се е образувало в отсечката от с. Българене до град Бяла. Пътят е заледен и неопесъчен.

По-сериозната причина за задръстването, обаче, е неразумното поведение на шофьорите, които решават да предприемат изпреварвания, засичат се и след това не могат да се направят маневри. Машините за опесъчаване също не могат да минат, за да почистят пътя. Някои автомобили чакат в задръстването вече повече от четири часа.

От българското консулство в Букурещ препоръчват в Румъния в следващите 24 часа да се избягват пътувания заради опасност от валежи, снеготопене, снегонавявания, блокирани пътища.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?