Поледици сковаха половин България, пътуването е опасно

 Дали заради хлъзгавите пътища, или заради несъобразена скорост, лек автомобил БМВ "кацна" на едно дърво по пътя за село Енина. Водачът е напуснал мястото на произшествието, издирва се от полицията в Казанлък, която тепърва ще изяснява причината за инцидента.БГНЕС

След снежните навявания през последните дни времето създаде нов проблем - падналият дъжд и минусовите температури предизвикаха поледици по пътища и тротоари.

На 16 декември жълт код за потенциално опасно време заради снега и поледицата е обявен в 17 области в страната, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН. Кодът е в сила за областите   София град, София област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Кърджали, Смолян, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Русе.  

Пътните настилки в по-голямата част от страната са мокри, на места са заснежени и частично заледени, но са почистени и обработени, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура”.

От пътната полиция предупредиха да се избягват излишни пътувания на територията на областта.

Деветдесет пострадали от поледиците са преминали през спешния травматологичен кабинет в болница "Пирогов" до 17.00 ч, съобщиха от лечебното заведение. От тях 22-ма са били приети за операции. Най- честите травми, с които идват пациентите, са счупвания на ръцете в областта на китката, на раменната кост и на глезените.

Столична община съобщи, че от снощи улици и булеварди в София, по които се движи масовият градски транспорт, се обработват със смеси срещу заледяване.

Проблем за хората обаче остават стръмните участъци, като на някои места сутринта имаше закъсали коли не само на граждани, а и на фирмите, които опесъчават. Шофьорите, които закъсаха тази сутрин по стръмните улици на София, се радваха, че не е работен ден.

От общината предупреждават гражданите да бъдат внимателни, а шофьорите да подготвят автомобилите си за движение при зимни условия.

Пътните настилки в цялата Великотърновска област са заледени, но няма затворени пътища. Областното пътно управление предупреждава шофьорите да избягват пътувания в района.


Заради поледицата има аварирарил автомобили на главен път София-Варна, в посока Стражица. От Областно пътно управление препоръчват на водачите на автомобили да не преминават по пътя Велико Търново - Арбанаси, който не е опесъчен заради големия наклон и има опасност от инциденти.

Почти всички третокласни пътища в Ловешка област са затворени за движение заради поледицата. Главните пътни артерии в областта са опесъчени и проходими.

В районите на Априлци и Троян продължава да вали дъжд и се образува поледица. В района на Луковит тази сутрин се е обърнала цистерна с газ, но до инцидент не се е стигнало. Пътят на изхода за Плевен е бил временно затворен, но вече е проходим.

Пътищата от републиканската мрежа в Плевенско навсякъде са обработени със сол и пясък, но от Областното пътно управление призовават водачите да съобразяват скоростта с условията за движение. По третокласната пътна мрежа има заледени участъци.

Пътищата в Благоевградска област са мокри, заледени и хлъзгави. От сутринта са станали няколко катастрофи, но само с материални щети по автомобилите, няма пострадали хора. Няма и ограничения за движението през прохода Предела.

В родопската част на Пазарджишка област пътищата са заснежени и на места заледени.

Поледица скова Русенско. Основната улична мрежа в Русе е проходима. Заледени са малките улици и тротоарите в града, както и пътищата между селата в общината, съобщи за БТА директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност"
Спасимир Димитров.

"Това е най-неприятната ситуация. Температурата на въздуха е минус 2 градуса, като в съчетание с дъжда се образува поледица", обясни той.

Русенци хвърляха сол пред домовете си, за да се разтопи ледът. "Наложи ми се да изляза с колата рано тази сутрин. Всичко беше като площадка за хокей на лед. С чисто нови зимни гуми съм, а не можех да тръгна", обясни русенец. Той купил 30 кг сол, която да разпръсне пред блока и магазините си.

По улиците в града работят шест машини, които разпръскват специална сол. Други шест третират пътищата в общината.


"Призоваваме шофьорите да не тръгват на път, ако не е наложително, тъй като имаме сигнали за ударени автомобили по заледените участъци", каза Спасимир Димитров.

До обяд 13 русенци са откарани с коли на Спешна помощ в болницата със счупени крайници.

От Областното пътно управление съобщиха, че главните пътища в Русенско са проходими при зимни условия. Пътните настилки по второкласните и третокласните са частично заледени. Затворени за движение са три второкласни пътя в община Бяла. Специализираната техника продължава интензивно да ги обработва.

Дъжд е паднал през нощта в област Монтана и е заледил голяма част от пътищата в региона, съобщиха от Областното пътно управление. Най-тежко е било положението по шосето Монтана - Лом, където постоянно е валял студен дъжд, който се е превръщал в лед и е обезсмислял опесъчаването на шосето от пътните служби. В момента всички пътища в Монтанско са проходими, а ледът се е стопил при покачването на температурата с 4-5 градуса, уточниха от пътното управление.

От превозваческата фирма "Монтана АТ” съобщиха, че в ранните часове днес автобус с пътници по линията Лом-Монтана-София е чакал четири часа в село Долно Церовене, докато бъде опесъчен пътят Лом - Монтана. Четири други автобуса, които е трябвало да пътуват за села между Монтана и Лом, не са тръгнали от Монтана заради заледените пътища.


Лед скова автомобилите, паркирани навън във Враца. Собствениците им с часове се бореха на запален двигател, за да могат да потеглят. Тролейбусите закъсаха на един от основните булеварди. Те цяла нощ са пътували, за да не се заледят жиците.

Споделяне

Още по темата

Още от България