Полемика около тържествения обяд в чест на юбилея на кралица Елизабет Втора

Обядът за монарси, организиран в чест на 60-годишнината от възкачването на кралица Елизабет Втора на британския престол, стана повод за полемика, съобщава Би Би Си. Критиките са срещу очакваното присъствие на краля на Бахрейн Хамад бен Иса Ал Халифа и краля на Свазиленд Мсвати Трети на обяда в Уиндзорския дворец, който кралицата дава в петък.

Критици обвиняват бахрейнската династия в нарушения на правата на човека, а краля на Свазиленд в разточителство, докато народът му гладува. Елизабет Втора беше заклеймена, че е поканила тирани измежду знатните особи да празнуват нейния  Диамантен юбилей.

Бъкингамският дворец отказа коментар за обяда и поканените гости. Той ще бъде последван от вечерен банкет, чиито домакини ще бъдат престолонаследникът принц Чарлз и неговата съпруга, херцогинята на Корнуол Камила. На вечерята няма да присъстват всички монарси, поканени на обяда.

Британският правозащитник и политик от Лейбъристката партия Питър Чатъл определи решението на кралицата да покани монарси като кралете на Бахрейн и Свазиленд като шокираща лоша преценка и илюстрация, че на Елизабет Втора са чужди хуманитарните ценности, споделяни от повечето британци.

"Поканата към деспоти, изцапали с кръв ръцете си, е срам за нашата монархия и петни честванията на Диамантения юбилей", подчерта Чатъл. "Това е удар срещу застъпниците на демократични промени и срещу каузата на политическите затворници в тези тоталитарни монархически режими", допълни активистът.

Миналия месец организаторите на Формула Едно в Бахрейн бяха приканени да отменят състезанието заради бунта в монархията и заради обвиненията в нарушаване на човешките права, припомня Би Би Си. През април 2011 г. бахрейнският престолонаследник принц Салман не беше поканен на сватбата на принц Уилям и Катрин Мидълтън заради потъпкването на човешките права в Бахрейн.

Говорител на британското министерство на външните работи подчерта, че по въпроса за правата на човека Лондон подкрепя реформите, които се извършват в Бахрейн и насърчава тяхното завършване, в това число изправяне пред съд на нарушителите. Вчера обаче бившият британски министър на външните работи Денис Макшейн разкритикува Бахрейн, че издевателства над народа си, откакто миналата година започна Арабската революция. Той прикани кралството да позволи на гражданите си да гласуват на честни и свободни избори и да изразяват мнението си свободно, без заплаха от арест, мъчение или смърт.

В сряда група жители на Свазиленд, живеещи във Великобритания, протестираха пред хотел "Савой" в Лондон, където крал Мсвати Трети вероятно е отседнал. Групата, наречена "Бдение за Свазиленд", написа писмо до кралицата, в което я призовава да повлияе на Мсвати Трети, обвиняван в пилеене на държавни пари. Крал Мсвати Трети е класиран от сп. "Форбс" сред 15-те най-богати монарси в света с лично богатство от 100 милиона долара. Мнозина от поданиците му, наброяващи 1,2 милиона, обаче живеят в бедност.

На обяда са поканени представители на саудитското и кувейтското кралско семейство. Правозащитната организация Амнести интернешънъл неотдавна разкритикува Саудитска Арабия, че потушава със сила протестите и потъпква исканията на реформистите, и Кувейт - че е прекратил издаването на местен всекидневник и е осъдил главния му редактор по обвинения за подстрекаване към бунт.

Полемика във връзка с кралския обяд предизвика и Испания, защото испанската кралица София се отказа да присъства заради спора между Мадрид и Лондон за правата за риболов в Гибралтар, британска територия, към която Испания има също претенции. Испанското правителство подчерта, че е изключително неуместно кралицата да присъства на обяда. Крал Хуан-Карлос отклони подобна покана под претекст, че се
възстановява от фрактура.

Гибралтар беше повод за подобен отказ и преди 30 години, когато испанските монарси не присъстваха на сватбата на принц Чарлз с Даяна в знак на протест, че тяхното сватбено пътешествие включваше престой в Гибралтар.

На обяда в Уиндзорския дворец присъстват монарсите на Белгия, Холандия, Дания, Япония, Лесото, Тонга, Норвегия, Швеция, Люксембург, Лихтенщайн, както и представители на династии, които не са на власт, включително Симеон Сакскобургготски, посочва Би Би Си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?