Полемиката в Германия около номинацията на Урсула фон дер Лайен продължава

Волфганг Шойбле

Германският християндемократ ветеран Волфганг Шойбле подкрепи номинацията на съпартийката си Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, но разкритикува начина, по който тя беше предложена за поста, предаде ДПА.

"Смятам, че Урсула фон дер Лайен може да бъде добър председател на комисията", каза Шойбле, настоящ председател на Бундестага (долната камара на парламента) след осем години като финансов министър, в коментари, публикувани днес във в. "Аугсбургер алгемайне".

Той посъветва Европейския парламент да одобри министърката на отбраната Фон дер Лайен като компромисен кандидат, предложен от лидерите от ЕС вместо т.нар. водещи кандидати, които представляват големите политически блокове в Европарламента.

Шойбле до голяма степен се съгласи с мнението на критиците, че номинацията е била направена "през главата" на депутатите в новоизбрания парламент.

Процедурата с водещия кандидат предполага демократизиране на избора на председател на ЕК, като се дава възможност на парламента да играе по-значителна роля в него, припомня ДПА.

За разлика от Шойбле, съпредседателят на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" Йорг Мойтен - водещ кандидат на партията на европейските избори през май - показа ясно, че формацията му няма да подкрепи Фон дер Лайен.

"Нямаме причина да гласуваме за Фон дер Лайен", каза той пред обществената телевизия Цет Де Еф.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?