Полетите на Борисов за 10 месеца струват 780 000 лева

Полетите на Борисов за 10 месеца струват 780 000 лева

За полетите на премиера Бойко Борисов от януари до октомври 2012 г. Авиоотряд 28 е получил 780 хил. лева от държавния бюджет, съобщи "Капитал" в понеделник, позовавайки се на справка по Закона за достъп до обществена информацията.

Сумата се превежда в края на годината от държавната хазна, защото в бюджета на МС няма отделно перо за полети, обясняват от пресцентъра на Министерския съвет пред изданието.

"Няма как да планираме пътуванията на премиера в началото на годината, допълниха от там. Привилегията е само за министър-председателя, тъй като всеки друг министър и делегация трябва да извади пари от собствения си бюджет, ако иска да се възползва от услугите на Авиоотряда", обясняват още пресаташетата на Борисов.

Неясният начин, по който функционира звеното, стана повод за скандал през август 2012 г. Тогава се разбра, че футболният отбор "Витоша" (Бистрица), в който играе премиерът Борисов, е летял до Варна с държавния "Еърбъс" за среща с "Чавдар" (Етрополе) на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Полетът бил поръчан и платен от Българския футболен съюз и според Борисов е възлизал на около 20 хил. лева.

Издръжката на резиденция "Бояна" и стопанство "Евксиноград", които преминаха към Министерски съвет през 2009 г., също е причина за непредвидени харчове от 800 хил. лева, които бяха отпуснати от бюджета в края на 2012 г. Първоначално планираният бюджет, който намалявал всяка година, не стигал за всички режийни и други разходи и финансовото министерство услужливо допълва сумата.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?