Полетите на данъчните над лукс имоти продължават по морето

Полетите на данъчните с "Авиоотряд 28" за лов на луксозни имоти, скрити зад високи дувари, продължават и през следващата седмица с въздушни видеозаписи на къщи и вили по Черноморието, около Пловдив и Велико Търново и на други места във вътрешността на страната.

След като бъдат идентифицирани адресите на къщите, инспекторите на Националната агенция по приходите (НАП) ще изяснят собствеността на имотите и ще извършат проверка на фирмите или гражданите, които ги притежават, съобщиха в неделя от агенцията.

По първоначалните ѝ данни в повече от половината случаи най-скъпите имоти в страната са собственост на фирми, а не на физически лица.

Това е така, за да могат всички разходи за построяването и текущата им поддръжка, включително режийните разноски, да са за сметка на корпоративните печалби, обяснява в съобщението шефът на НАП Красимир Стефанов.

Той допълни, че повечето фирми са ползвали ДДС кредит при строителството на имотите, който ще трябва да върнат в бюджета, ако се докаже, че къщите се използват за жилищни нужди, а не за фирмени цели.

"Очакваният фискален ефект е поне 10 млн. лв. Това, което лично аз видях около София, надхвърли очакванията ми. Има къщи, чиято видима пазарна цена е от порядъка на няколко милиона евро. Редно е да проверим дали собствениците им са изрядни в данъчно отношение, дължим това на обществото", заявява Стефанов.

От НАП припомнят, че Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество, включително на луксозните имоти, ако вината на собствениците се докаже в съда.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?