Полетите над "двореца на Путин" били забранени заради "нараснала активност на съседни страни от НАТО"

Полетите над "двореца на Путин" били забранени заради "нараснала активност на съседни страни от НАТО"

Над черноморския район Геленджик, където е имението, което бе свързано от разследване с руския президент Владимир Путин, през лятото на миналата година е установена "зона забранена за полети" заради "нарасналата активност на страни от НАТО". Това съобщава руското издание РБК, като се позовава на получения от него официален отговор на руската Федерална служба за сигурност (ФСС). Службата заявява, че в района тя няма други подведомствени обекти.

Миналата седмица екип, близък до опозиционера Алексей Навални, разпространи видеоразследване, озаглавено "Дворецът на Путин". В него се твърди, че дългогодишният руски лидер си е построил "царска империя" с пари от подкупи. Видеото е гледано вече над 100 милиона пъти.

Преди два дни Путин отрече твърденията, че той или най-близките му съюзници са собственици на огромното имение, което според филма е 40 пъти по-голямо от Монако, а цената за изграждането му е била поне 100 милиарда рубли (1.3 милиарда долара).

Вчера пък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че дворецът на черноморския бряг е собственост на предприемачи. Той обаче не каза кои предприемачи визира. "Кремъл няма право да разпространява имената на собствениците и нямаме намерение да го правим, това не е редно", каза Песков, цитиран от агенция "Интерфакс".

Екипът на Навални твърди, че собствениците, вписани в документите на имота, не разполагат с капитал да го построят и че то е било финансирано с подкупи, платени на Путин.

Песков не отговори и на журналистически въпроси защо имението се охранява от Федералната служба за сигурност и Федералната служба за охрана, като каза, че за това трябва да бъдат питани съответните институции.

Зоната забранена за полети в района на нос Идокопас е установена със заповед на Министерството на транспорта на 24 юли 2020 година в интерес на граничната безопасност, се посочва в отговора на ФСС, изпратен до РБК.

Причина за това решение станала "нарасналата разузнавателна активност на редица съседни държави, в това число и членки на НАТО", към територията, където се намира пограничната застава на граничното управление на ФСС за Краснодарския край. Административният комплекс на заставата бил въведен в експлоатация през октомври 2020 година, пишат от руската специална служба.

По-нататък в отговора ѝ се посочва, че пограничният ѝ отряд се занимава със "защита на участъка от държавната граница на Русия, осигуряване на икономическите и другите законни интереси на страната, контрол в сферата на охраната на водните и биологическите ресурси и съблюдаване от страна на юридически и физически лица на правилата на граничния режим и пограничния контрол". На отделението не били възлагани други задачи.

Пограничният режим в морската акватория на Геленджик бил установен със заповеди на ФСС през 2017-та и 2007-ма година.

От службата твърдят, че няма забрана за преминаване на лодки в района на нос Идокопас. Освен това в района нямало и други подведомствени на ФСС обекти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?