Полетите от България до Франция не са засегнати от стачката на парижките авиодиспечери

Продължаващата няколко дни стачка на авиодиспечерите на двете големи парижки летища Орли и Роаси, която доведе до масовоотменяне на полети, не е засегнала по никакъв начин полетите от София до Париж, както и българските превозвачи, съобщава БТА.

Оттам обясниха, че националният ни превозвач България Ер, който лети три пъти седмично до Париж, каца на летище Шарл де Гол и затова полетите не са отменяни. На същото летище кацат и самолетите на Ер Франс с полети от София.

На 16 февруари всички 12 авиодиспечери на летище Орли обявиха стачка, което доведе до анулиране на 60 процента от полетите. Останалите 40 процента се осигуряват от четирима мобилизирани от властите диспечери, съобщи АФП.

В центъра, регулиращ полетите в целия парижки регион, стачкуват 18 от общо 40 авиодиспечери, което предизвика хаос и в трафика на летище Роаси. Летището работи с половината от капацитета си, съобщи още АФП, позовавайки се на представител на профсъюзите.

Там били отменени двайсетина полета, а при останалите имало закъснения от над 30 минути. Протестните действия, организирани от два профсъюза, които настояват за преразглеждане на плановете за реорганизация на системите за контрол на въздушните съобщения над френската столица се очаква да продължат до петък.

Споделяне

Още от Бизнес