Полетите в космоса могат да съкратят живота

Полетите в космоса могат да съкратят живота

Американските астронавти, които единствени са летели извън Земната магнитосфера, умират от болести на сърцето и сърдечносъдовата система, причинени от радиация, съобщава сп. "Сайънтифик рипортс".

Тези данни пораждат тревоги във връзка с идеите за пътувания но Луната, Марс или по-далеч, които предстои да се осъществят в недалечно бъдеще

"Знаем много малко за въздействието на дълбоката космическа радиация върху човешкото здраве, по-специално върху сърдечносъдовата система", посочи Майкъл Делп от университета във Флорида.

От седем вече починали астронавти, летели с кораба "Аполо", трима са страдали от сърдечносъдови заболявания – група болести, която включва инфаркт, мозъчна аневризма и инсулт.

Това е 4-5 пъти повече отколкото при астронавтите, които са тренирали, но не са летели, и от онези, които са пребивавали на международната космическа станция и са били по-близо до околоземната орбита.

Програмата на НАСА "Аполо" изпрати в космоса 11 екипажа между 1968 и 1972 г.

От общо 24 мъже, летели извън земната орбита, вече са починали 8. Осмият – Едгар Мичъл, почина тази година след края на изследването, и не е включен в него.

Извън магнитосферата, която предпазва Земята от космическата радиация, астронавтите са били изложени на безпрецедентни нива лъчение.

Тези частици от галактическата радиация са опасни за човека, защото преминават през кожата повреждайки клетките и ДНК, смятат в НАСА.

Агенцията планира да изпрати екипаж на Марс около 2030 г. и заяви, че създаването на антирадиационен щит е от решаващо значение по време на пътуването и при изследването на повърхността на планетата.

Споделяне

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?