Американският посланик Марси Рийс:

Полезно е ЕС да приеме мерки за ограничаване дейностите на Хизбулла

Полезно е ЕС да приеме мерки за ограничаване дейностите на Хизбулла

"Полезно е Европейският съюз да приеме конкретни мерки за ограничаване на дейностите на "Хизбула", която ние смятаме за терористична организация."

Това заяви в четвъртък американският посланик Марси Рийс по време на посещението си в Бургас по повод годишнината от атентата в Сарафово.

"Българското правителство провежда цялостно разследване, което все още тече и то изрази виждането си, че следите сочат към "Хизбула", каза още тя и изрази задоволство от позицията на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев, който за пореден път подкрепи версията, че зад терористичния акт стои именно военното крило на ливанската групировка.

"Атентаторите умело са прикривали самоличността си, маршрутите си и намеренията, които са възнамерявали да направят“, каза още Йовчев.

По думите му има ясни следи, че групировката стои зад атентата, но всичко останало зависи от продължаващото разследване и експертизи. Министърът допълни отново по повод Хизбула, че има информация от международния обмен, която потвърждава направените до момента заключения на експертите.

”За да можем да говорим от процесуална гледна точка за доказателства, това изисква да бъдат извършени съответните действия: правене на експертизи, разпитване на хора, включително и на тези, които са заподозрени, което по обективни причини няма как да се случи в момента”, обясни още министърът.

Точно преди година бомба взриви автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас. При атентата загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

 

В церемонията по почитането на паметта на загиналите участва и премиерът Пламен Орешарски. На мястото на атентата бяха издигнати шест скулптури с имената на жертвите.

Споделяне

Още по темата

Още от България