Полфрийман напуска Бусманци, но не и България

Полфрийман напуска Бусманци, но не и България

Австралиецът Джок Полфрийман ще бъде освободен от бежанския център на МВР в Бусманци, съобщи шефът на дирекция "Миграция" в МВР Николай Николов във вторник следобед. Чужденецът ще бъде настанен на външен адрес, но ще е без документи и със забрана да напуска страната. Паспортът, връчен му от австралийски дипломати преди дни, е отнет от МВР на база заповед за експулсиране от страната. Нейното изпълнение е спряно временно, но едновременно е оставена в сила забрана за напускане на България, наложена още през 2011 г. Затова австралиецът ще бъде настанен на външен адрес и ще трябва да ходи в районното управление веднъж седмично.

Очевидно МВР се опитва да осигури присъствието му в България до окончателното произнасяне на Върховния касационен съд (ВКС), пред който има висящо дело по искане на главния прокурор Сотир Цацаров предсрочното му освобождаване от затвора да бъде спряно и отменено.

Шефът на "Миграция" бе изпратен да говори пред медиите, събрали се в Бусманци, след като Полфрийман обяви, че от МВР са му отнели паспорта без обяснения.

Часове по-рано вътрешният министър Младен Маринов заяви, че адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов е поискал процедурата по освобождаването му да бъде задействана. МВР-шефът обясни, че се проверява дали австралиецът отговаря на изискванията за настаняване на външен адрес.

Следобед първоначално Ангелов, а след това и самият Полфрийман написаха в социалната мрежа, че на австралиеца се извършва претърсване. Неофициално от МВР обясниха, че се прави регулярна проверка и действията им не са насочени срещу Полфрийман.

Новината за освобождаванто на Полфрийман дойде ден, след като председателят на ВКС Лозан Панов излезе с обръщение, в което заяви, че законът е грубо потъпкан и няма основание австралиецът да е арестуван. В момента пред ВКС има висящ спор дали делото за предсрочното му освобождаване да се възобнови. Според съдиите обаче това не може да е причина за задържането му.

"Щом висшият съдия го е призовал, аз съм веднага съгласен със съдиите. Каквото кажат, аз съм съгласен. Така съм обучен", заяви премиерът Бойко Борисов по повод думите на Панов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?