Полфрийман вече има паспорт, но остава заключен до решението на съда

Полфрийман вече има паспорт, но остава заключен до решението на съда

Австралия вече е издала паспорт за Джок Полфрийман, но той няма да му бъде предоставян до приключване на съдебния казус около условното предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралиец. Това бе съобщено след срещата между правосъдния министър Данаил Кирилов и временно управляващия посолството на Австралия в Атина Джон Филп.

В момента Полфрийман се намира в мигрантския център в Бусманци. Той бе задържан там веднага след предсрочното му освобождаване от затвора преди месец. МВР оправда действията си с факта, че австралиецът нямаше документи и властите го задържаха като нелегален чужденец на българска територия.

Австралия се задейства и сега се разбра, че Полфрийман вече има документи. Той обаче няма да ги получи до произнасянето на Върховния касационен съд по случая.

Върховният съд бе сезиран от главния прокурор Сотир Цацаров с настояване за отмяна на решението на Софийския апелативен съд за условното предсрочно освобождаване на австралиеца. Цацаров има два основни аргумента. Първият е, че съдът се е произнесъл с определение, а не с решение. Вторият е, че съдиите Калин Калпакчиев и Весислава Иванова е трябвало да си направят отвод. Цацаров смята, че те имат връзка с Българския хелзински комитет, който е представил позиция по делото в полза на Полфрийман.

Съдиите Калпакчиев и Иванова са членове на Съюза на съдиите в България. Първият е бил обявяван за "човек на годината" от БХК, а Иванова е работила по проекти на БХК. Съдийският съюз излезе с позиция, с която порица натиска върху българските съдии по делото "Полфрийман".

"Вярвам в независимостта на българския съд“, е казал правосъдният министър Данаил Кирилов на временния управляващ на посолството Джон Филп. Срещата между двамата бе поискана от австралийската страна. Кирилов е изразил увереност, че българският съд ще вземе правилно решение по повод искането на прокуратурата за възобновяване на делото за условното предсрочно освобождаване на Полфрийман.

Джон Филп е благодарил на българската затворническа администрация, която е откликвала бързо и адекватно през годините във връзка със сигурността и безопасността на австралийския гражданин, излежаващ присъда у нас.

"Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството“, казва временно управляващият посолството на Австралия в Атина, което отговаря и за контактите с България, цитиран от пресцентъра на правосъдното министерство.

Джон Филп се срещна и главният прокурор Сотир Цацаров, който е обяснил аргументите за искането си за преразглеждане на окончателното решение за освобождаването на Полфрийман.

Цацаров е обяснил, че решението на Софийския апелативен съд е постановено от незаконен състав, като за двама от съдиите са съществували безспорни основания за отвод. Сотир Цацаров е подчерта, че при тези условия искането е отправено до съда без да се влияе от това, дали осъденото лице е чужд гражданин.

Той е подчертал също, че Джок Полфрийман е осъден за тежко престъпление против личността, липсват убедителни доказателства за поправянето му при изтърпяване на наказанието лишаване от свобода в Затвора в София и не е изплатил дори минимална част от обезщетението, присъдено на пострадалите.

Той е отхвърлил съмненията за политическо влияние в действията на държавното обвинение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?