Полфрийман вече имал самолетен билет и пасаван

Сн. БГНЕС

Освободеният предсрочно австралиец Джок Полфрийман вече има самолетен билет за Австралия, а пасаванът му е готов от понеделник. Това каза той в интервю за Нова телевизия в петък.

Полфрийман беше осъден за убийството на българина Андрей Монов. Съдът го освободи предсрочно, а през уикенда той напусна Централния софийски затвор. От там обаче беше откаран в центъра за депортация на нелегални чужденци в Бусманци, тъй като нямаше документ за самоличност.

Сега Полфрийман обясни, че пасаванът му, който трябваше да бъде издаден от австралийското посолство в Гърция, вече е готов. Имал и самолетен билет, но не е ясно кога може да отпътува от страната.

Развитието по казуса доведе до критики към съдебния състав, стигна и до парламента, а главният прокурор Сотир Цацаров поиска преразглеждане на съдебното решение за предсрочното освобождаване на автстралиеца. Заседанието по това искане е насрочено за 23 октомври.

Пред Нова телевизия Полфрийман определи ситуацията като "абсурдна", защото освен забраната да напуска страната имал и 5-годишна забрана да влиза в България. В същото време се намира в депортационен център и единствената причина да е там била, че чака за депортация – т.е. да бъде изведен от страната. "Аз съм длъжен да напусна страната“, смята Полфрийман.

"Някакви полицаи, не знам откъде, от "Миграция" май, те са казали на служители от Австралия, че са загубени парите за билета, че те няма да ме пуснат да се прибера в Австралия", казва осъденият за убийството на Андрей Монов.

Полфрийман каза още, че е бил освободен предсрочно, защото от 2015 година досега е работил в затвора. Бил е учител па английски и секретар в администрацията. Каза, че със заплата си от затвора е платил част от обезщетението, което дължи на семейството на Андрей Монов. Останалата сума до 400 000 лева щял да плаща, както може. „Аз нямам пари“, каза Полфрийман.

Той отхвърли и твърденията на заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов от преди няколко дни, че е правил опит за бягство. Според австралиеца думите на Проданов са повод за дело за клевета. "Аз нямам наказания за нещо подобно. Между другото опит за бягство е престъпление. Аз защо нямам обвинителен акт? Защо нямам присъда за опит за бягство?", каза австралиецът.

Джок Полфрийман твърди, че е получавал заплахи за живота си, но не се страхува. "Има много от крайни десни движения, които отправят смъртни закани срещу мен, срещу всички, които подкрепят моето освобождаване", допълни той. Вчера заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов каза, че една от причините Полфрийман да е в центъра в Бусманци е грижа за неговата персонална сигурност.

В четвъртък стана ясно, че Полфрийман има забрана да напуска страната, която му е наложена още при задържането му за убийството и тя не е отменена.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?