Поли Пантев, Карамански, Маджо и Големия Маргин са работили в МВР

Поли Пантев, Карамански, Маджо и Големия Маргин са работили в МВР

Покойните Иво Карамански и Поли Пантев са сътрудничили на отдел "Криминален" в Софийското градско управление на МВР. Кариерата в министерството на сочения за кръстник на българската мафия Карамански е започнала през 1985 година и е продължила до 1992 година. През декември 1998 г. Карамански, който бе съсобственик в силовата застрахователна компания "Корона инс.", бе застрелян във вилата си.

Ликвидираният на остров Аруба за афера с кокаин през март 2001 г. Поли Пантев е започнал година след Карамански сътрудничеството с МВР, което продължило също до 1992 година.

Данните бяха съобщени от МВР след проверка по повод на медийни публикации за съпричастност към структурите на министерството или на тайните служби на знакови фигури от структурите на организираната престъпност през годините на прехода като Пантю (Поли) Пантев, братята Николай и Красимир Маринови – Маргините, дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев – братя Галеви, убития в Амстердам през декемеври 2003 г. Константин Димитров - Самоковеца, Иво Карамански и Младен Михалев – Маджо.

Темата за "добре облечените бизнесмени", привличани за агенти в службите, бе подгряна наново след арестуването на бившия агент Алексей Петров.

По-рано във вторник премиерът Бойко Борисов заяви пред БНТ, че около службите трябва да има спокойствие и когато "има съмнения, че има офицери или агенти, чиито имена са изтекли в медиите, случаят трябва да се изясни на момента".

По закон обаче МВР няма право да обявява имената на действащи сътрудници, тъй като това е класифицирана информация. При подобен казус вътрешното министерство би спазило нормативната уредба, дори и ако прикрие информация.

Според разпространената от МВР справка, в дирекция “Човешки ресурси” на министерството се съхраняват данни за Иво Карамански, който като състезател по кану-каяк е бил волнонаемен в отдел “Физкултура и спорт” през 1982 г.

Младен Михалев – Маджо пък като състезател по борба е служил като старшина в отдел “Физкултура и спорт” през периода 1986-1989 г.. Същото се отнася и за Красимир Маринов в периода 1985-1987 г.

Пламен Галев е започнал работа в системата през 1988 г. като милиционер в РУ-Станке Димитров (Дупница) към ОУ на МВР Кюстендил, служил е след това в СОБТ в ЦСБОП до 1997 г.

Ангел Христов е започнал като милиционер в СОБТ от 1990 г., след това е работел в РЗБОП при РДВР Кюстендил и в ЦСБОП до 1998 г.

За Косьо Самоковеца и Малкия Маргин няма данни за съпричастност към структурите на МВР.

По-късно излезе и справката от ДАНС дали изброените лица са били служители и сътрудници под някаква форма в службите за сигурност и в разузнавателните служби.

Според справката "известните в публичното пространство Ангел Христов, Пламен Галев, Младен Михалев, Николай Маринов, Красимир Маринов, Иво Карамански и Пантьо (Поли) Пантев, не са били секретни сътрудници (доброволни сътрудници), служители на прикритие, нито нещатни служители на агенцията".

В изброения списък от лица не фигурира името на Самоковеца.

Цветанов не е изненадан

"Това е потвърждение на същото, което говорим в последните 20 години – връзките между бившата ДС и голяма част от криминалния контингент, който навлезе в бизнеса в България, легализира част от парите от престъпната дейност и то не без помощта на ДС и функционерите на БКП", коментира вътрешният министър Цветан Цветанов.

По думите му това са "реалностите на прехода, това е нормален процес".

"За съжаление, преходът беше много дълъг и затова с всяка година намаляват хората до урните, защото губеха доверието си в българските институции", каза Цветанов, като изтъкна липсата на политическа вола за каквито и да е реални действия срещу организираната престъпност и корупцията от страна на предишни правителства.

Министърът добави, че не е изненадан от имената.

"Правим всичко възможно за пълна ревизия на оперативното стопанство и там, където се установят подобни нарушения, се предприемат действия за прекратяване на подобни лоши практики. Тази проверка върви от самото начало на нашето управление", каза Цветанов.

Той съобщи, че предстоят и "други "Октоподи", но вече не само в София, а операциите ще бъдат изнесени в провинцията. "Има знакови личности по места, които трябва да бъдат респектирани от държавата", каза Цветанов.

"Това е процес на работа и на доказване на тяхната съпричастност към срастването на организираната престъпност с местната власт, с изпълнителната власт и със структурите на съдебната система", добави министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?