Политагитация за евровота до последно

С пълна сила продължава и в събота политическата агитация за предстоящия след ден вот за представители в Европейския парламент, въпреки че повечето партии закриха предизборните си кампании.

За пръв път денят преди гласуването не е за размисъл и в събота много пенсионери бяха ошашавени от гласа на премиера Сергей Станишев в телефонната слушалка. На запис министър-председателят ги увещава във важността да дадат своя глас на евроизборите. В петък от пресцентъра на БСП съобщиха за акцията, която била предназначена за членове и симпатизанти на социалистическата партия, но се оказа, че обхватът ѝ е доста по-голям и сред агитираните попаднаха и привърженици на други политически сили на възраст над 55-60 години.

По-късно през деня Станишев вкара в предизобраната игра и председателя на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Пол Нюруп Расмусен, която е в София, за да подкрепи червените за евровота.

Ако БСП, заедно с другите европейски леви партии и със зелените, успее да създаде ново мнозинство в Европейския парламент, тогава можем да се борим за нова социална Европа, каза Расмусен на пресконференция в София.

Официално кампанията на БСП приключи в петък на пловдивския античен театър, но червени министри от кабинета и на следващия ден продължиха обиколките си в страната, обяснявайки колко добър екип са излъчили за участие в Европарламента. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов дори обясни в родния си град Сливен, че резултатите от изборите за Европарламента ще се отразят върху формирането на всички партийни листи за националния парламент, който трябва да бъде гласуван на 5 юли.

Пакет във властта, пакет и в опозиция“

В нощта на евроизборите ще се види, че ДПС заедно с БСП отиват в опозиция. Бяха в пакет във властта, сега отиват в пакет в опозиция, заяви в петък вечерта в Разград лидерът на СДС Мартин Димитров. Официално кампанията на Синята коалиция се закрива в събота привечер.

Според Мартин Димитров хората вече усещат, че Синята коалиция и ГЕРБ идват на власт.

"За регион като Разград е много важно да има пълна промяна, защото тук нещата са спрели в момента. ДПС и БСП буквално са затворили града за развитие", каза СДС-лидерът.

Той изрази опасенията на коалицията, че пак ще има фалшификации в изборите и купуване на гласове. “Ако няма коренна промяна в България, ако не дойдат хора, които да изкоренят политическата корупция, няма да има европейски фондове и България на практика ще отиде в трайна изолация и ще остане последната провинция на Европейския съюз“, заяви още Димитров.

Председателят на ДСБ Иван Костов допълни, че в тези избори няма дебат, а само черни кампании, лъжи и всичко друго, но не и дебат по това кой какви решения предлага.

Върху черния пиар в настоящата кампания се спря и лидерът на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов, който заяви: "Нямаме коалиция с господин Костов. Единственото, което ни свързва е членството на двете партии в ЕНП“.

“Лъжат и за това, че са оправили доходите и че приемам пенсионерите като "материал", разгорещи се Борисов срещу БСП.

Станишев накара правителството месец преди изборите да си намали заплатите. Няма по-голям популизъм от това, допълни той.

Мажоритарният вот в помощ на арестантите

Борисов посочи, че на фона на сегашното правителство и формулата 8:5:3, по която се разпределя властта, това означава 300 политически назначения в кабинети, 72 зам.-министри и 94 заместник-областни управители. "Ако ГЕРБ управлява, обещаваме до трима заместник-министри и то в най-тежките министерства и по двама зам.-областни управители, което реално ще съкрати с до 10-15 пъти разходите в момента", каза кметът на София.

По думите му измисленият от управляващите мажоритарен вот има ясната цел ДПС да налее поне 50 хиляди гласа, за да се изравни разликата между нас и БСП. Мажоритарният вот е и, за да се помогне на вкараните в ареста да влязат в Народното събрание, смята лидерът на ГЕРБ.

Той обеща, че управлението на неговата партия ще започне със свързването на системите на митниците и на НАП и пресичането на контрабандните канали. "С пари от контрабандата се плащат клиповете за прослава на БСП и другите за "прослава" на мен и Костов. Искам да припомня на Станишев, че той е премиер с мандата на ДПС, че партията му няма мандат за управление. Не можеш да направиш клип, че гледаш хората в очите, като ги лъжеш всеки ден", допълни Борисов.

С буквар и овче сирене като два от символите на българските ценности, които ще защитава в ЕП – българския език и земеделието, закри кампанията си коалиция "Напред" в петък вечерта. Мястото също бе символично подбрано – пред сградата на представителството на Европейската комисия в София, където се извършваха ремонтни работи.

Тук, съвсем несимволично, тече усилен ремонт, бръмчат багери и това напълно съвпада с намерението на “Напред“, заяви водачът на евролистата на коалицията Любен Дилов-син. По думите му бюлетина "номер 13" ще е фатална за статуквото и ще допринесе за основното ремонтиране на европейските институции.

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов призова българите утре "не да отидат за риба и за гъби, или, ако го направят, поне преди това да отидат и да гласуват".

Днес един евродепутат, през юли 20-30 в НС

Ние гоним рейтинг 5 процента и сме третата партия в България освен БСП и ДПС, която има твърдо ядро, и ако успеем на 7 юни да вкараме един евродепутат, на националните избори ще постигнем голям успех и ще имаме 20-30 депутати в националния парламент, заяви бизнесменът Христо Ковачки, който стои зад партията “Лидер“, явяваща се на евровота с “Новото време“.

Кандидатът за депутат от тяхната евролиста Алеко Кюркчиев заяви, че едва ли някой ще си спомни имената на досегашните български евродепутати. Може би някой ще се сети за Димитър Стоянов от "Атака", който стана известен със своите скандали, каза той. Нека името на България да бъде свързвано с нещо позитивно занапред и аз се надявам, че новите евродепутати ще направят така, че спрените 11 милиарда евро ще бъдат деблокирани и вкарани в икономиката на България, допълни Кюркчиев.

Споделяне

Още от България