След консерваторите мандат получи радикалната левица

Политическа безизходица в Гърция, все по-вероятни са нови избори

Берлин предупреди Атина: Ако няма икономии, няма и помощ

Алексис Ципрас

Гръцкият президент Каролос Папуляс връчи във вторник проучвателен мандат за съставяне на правителство на ръководителя на втората партия в проведените в неделя парламентарни избори - Коалиция на радикалната левица СИРИЗА - Алексис Ципрас. Това стана, след като в понеделник вечер лидерът на спечелилата най-много гласове консервативна партия Нова демокрация Андонис Самарас върна на президента мандата заради невъзможност да състави коалиционен кабинет.

Преди това консерваторите обявиха, че категорично не желаят сътрудничество с неонацистите от "Златна зора" и предложиха сформиране на "Правителство на националното спасение” с участието на леви и десни партии, които изразяват европейски възгледи. Получиха подкрепа от социалистите от ПАСОК, но тя не бе достатъчна.

Андонис Самарас задържа мандата, даден му от президента Папуляс, след което заяви: "Направихме всичко, което бе възможно, но се оказа, че няма как да съставим кабинет".

Самарас е получил отказ дори за среща от двама партийни лидери - Панос Каменос ("Независими гърци") и Алека Папарига (Гръцката комунистическа партия).

Радикалната левица пък отхвърли предложението да участва в кабинет, оглавяван от консерваторите. "Не може да има правителство на националното спасение", заяви Ципрас в реч, предавана по телевизията. По думите му, подписите по заемите от Европейския съюз и Международния валутен фонд не са спасение, а трагедия.

Сега се очаква водачът на радикалната левицата да се срещне с всички политически лидери, получили на изборите места в новия парламент с изключение на неонацистката Златна зора и да излезе с предложение от три точки, което ще включва отказ от меморандума, подписан с международните кредитори за исканите от тях икономии, формирането на кабинет на левите сили и програма за преструктуриране на страната.

СИРИЗА ще опита да формира своя собствена коалиция. "Ще изчерпим всички възможности да постигнем споразумение, основно със силите вляво", каза Ципрас.

Комунистическата партия обаче вече отхвърли каквато и да е идея за участие в подобно правителство. Така единствената партия, с която би могъл да си сътрудничи Ципрас, е Демократичната левица на Фотис Кувелис. Мандатите на СИРИЗА - 51 и на Демократичната левица – 19 са много под необходимото за сформиране на правителство мнозинство от 151 депутати. Вчера Ципрас остави ясно да се разбере, че няма да си сътрудничи с Нова демокрация. Остава да се разбере, по всяка вероятност още във вторник, какво точно ще прави с ПАСОК.

От доскоро управляващата социалистическа партия се опитаха вчера да "притиснат" Коалицията на радикалната левица, предлагайки отново правителство на националното спасение с участието на СИРИЗА, но и на Демократичната левица. ПАСОК изглежда готова да подкрепи правителство, начело с личност, посочена от СИРИЗА. На съвещание под председателството на Венизелос е било решено социалистите да не участват в правителството, но да го подкрепят. Някои източници посочват, че една такава личност би могла да бъде бившият председател на СИРИЗА Никос Констандопулос.

Ако и мандатът на Алексис Ципрас се окаже неуспешен, което изглежда съвсем вероятно, инициативата за кабинет ще бъде поверена на Евангелос Венизелос - председателя на третата партия в парламента, ПАСОК.

Ситуцията в Гърция се оценява като безизходна, тъй като получените резултати на изборите за нов парламент не дават шансове за сформиране на управляваща коалиция.

Политически наблюдатели в Атина смятат, че ако процедурата по връчването на проучвателни мандати се окаже безуспешна, не е изключено в Гърция да има повторни избори на 17 юни.

Според вестник "Катимерини", ако все пак има решение, което да предотврати нов вот, най-вероятно то ще бъде взето на среща на политическите лидери под председателството на държавния глава. Според изданието такава среща ще има след като и третата партия - социалистическата ПАСОК, получи мандат за правителство.

Според в. "Адезмефтос типос" надеждите за сформиране на правителство са минимални, тъй като всички поставят условия. Според "Та неа" още до неделя ще бъдат обявени нови избори на 17 юни.

Самият държавен глава според вестника се надява, че срещата на политическите лидери ще има резултат. "Ще се опитам да направя правителство и мога да успея", е казал Каролос Папуляс на отиващия си премиер Лукас Пападимос на срещата им в понеделник, твърди "Та неа", но добавя, че това изглежда малко вероятно на фона на вчерашните изказвания на политическите лидери. Те основно се концентрират върху това кой ще поеме отговорността за нови избори в толкова малък период от време под дамоклевия меч на фалита.

Международният валутен фонд вече предупреди, че отлага изпращането на представители в страната докато не се сформира стабилно правителство, както и че няма да прави нови финансови траншове. От своя страна Европейският съюз подчерта, че очаква от Гърция да изпълнява ангажиментите, които е поела. Изборите бяха коментирани и от Ангела Меркел, която изключи вероятността за разговор за възможно предоговаряне на кредитното споразумение.

Същевременно във вторник продължават загубите на фондовата борса в Атина заради несигурността, която цари на политическата сцена. Основният индекс отбеляза спад с около 0,90 на сто.

Берлин предупреди Атина: Ако няма икономии, няма и помощ

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви във вторник, че прилагането на договореностите с международните кредитори от страна на Гърция е най-добрият път за излизането ѝ от кризата.

Други водещи германски политици предупредиха Гърция във вторник, че страната няма да получи и цент повече от договорената помощ, ако изпълни всички условия по спасителния план.

Като държава с най-голяма икономика в Европа, Германия участва с най-голям дял във финансовите гаранции по спасителния фонд за Гърция. Средствата се предоставят при условие, че Атина изпълнява конкретни мерки за икономии.

"Споразуменията трябва да се спазват. Не мисля, че ние можем или бихме предоговаряли", заяви германският социалдемократ и председател на Европарламента Мартин Шулц по време на посещение в Берлин.

"Нашата позиция е непроменена. Помощ може да дойде само след като са изпълнени условията", коментира и Герда Хаселфелд, висш представител на баварската партия ХСС, коалиционен партньор на партията на канцлера Меркел ХДС.

Следващия месец гръцкият парламент трябва да одобри нов пакет от бюджетни съкращения, за да получи страната 11.5 млрд. евро помощ от ЕС и МВФ, без които ще банкрутира.

Политическата безпътица, в която изпадна Гърция след изборите, поставя въпроса дали този срок ще бъде спазен.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани