Политическа криза може да отвее Тереза Мей и сделката й за Брекзит

Планът й трудно ще събере подкрепа в парламента, ЕС изчаква в готовност за извънредна среща

Тереза Мей по време на днешния дебат в Камарата на общините

Британският премиер Тереза Мей поведе битка за политическото си оцеляване, след като поредната група ключови министри от кабинета ѝ подадоха оставки в знак на несъгласие с плана ѝ за Брекзит.

Въпреки че Мей успя да надделее над твърдолинейните си критици в кабинета и да прокара договорената с ЕС сделка, повечето анализатори са скептични, че тя ще успее да получи подкрепа в парламента.

В четвъртък тя представи проектоспоразумението пред депутатите, като им обеща, че те ще имат възможност да го дебатират в детайли и да го гласуват, след като и ако то бъде прието окончателно от Съвета на Европейския съюз (евентуално) на 25 ноември.

"Изборът е ясен: можем да изберем да излезем без споразумение, да поемем риска въобще да няма Брекзит или да изберем да се обединим и да подкрепим най-доброто споразумение, което бихме могли да сключим, а именно сегашното споразумение", каза Мей в защита на документа от близо 600 страници.

Лейбъристите остро разкритикуваха плана ѝ, но съпротива има и в собствената ѝ Консервативна партия, в която се подготвя вот на недоверие срещу премиера.

Мей отговаря повече от два часа на депутатските въпроси, като от всички страни идваха негативни коментари, че сделката е лоша, и прогнози, че няма да мине в Камарата на общините.

"След две години неумели преговори правителството изработи недодялана сделка, която нарушава собствени червени линии на премиера и не отговаря на нашите условия. Правителството изпадна в хаос", заяви лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин пред парламента.

Тереза Мей отвърна, че алтернативата за излизане без сделка не е по-добра, като обаче отхвърли възможността за удължаване на действието на член 50 от Лисабонския договор, уреждащ правната рамка за излизане от ЕС в рамките на две години, или ново допитване до народа.

Вариантът с отказ от Брекзит може да се реализира в случай на свикване на повторен референдум - идея, която набра популярност през последните месеци във Великобритания, но Тереза Мей е категорично против втори референдум за Брекзит.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск от своя страна съобщи, че е в готовност да свика извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС на 25 ноември, за да обсъдят споразумението, но засега ще изчака.

И ЕС, и Лондон продължават паралелно да се готвят и за раздяла без споразумение.

Проектоспоразумението предвижда 21 месеца преходен срок след планираното 29 март догодина оттегляне на Великобритания. Твърдата ирландска граница ще бъде избегната с оставането на Северна Ирландия в митническия съюз на ЕС. Гражданите на ЕС, които живеят до напускането във Великобритания и британците, които са се заселили на континента, запазват, докато са живи, правата си, включително на социални надбавки и на покана до семействата си да живеят заедно. Изпълнението на споразумението ще бъде под надзора на Съда на ЕС.

За бъдещите отношения се предвижда изготвянето на изявление към споразумението, в което ще се предвижда Великобритания и ЕС занапред да не си налагат взаимно мита и квоти.

Поредни оставки

Британският министър за Брекзит Доминик Рааб обясни, че се оттегля в знак на несъгласие с Мей.

"Със съжаление съобщавам, че след вчерашното заседание на правителството за сделката по Брекзит, подавам оставка", написа Рааб в профила си в Туитър.

Според Рааб проектът за Брекзит на Мей застрашава единството на Великобритания. Не мога да подкрепя предложеното споразумение по две причини, свързани с бъдещия статут на Северна Ирландия след Брекзит, добави той, цитиран от Франс прес.

По-късно той бе последван от министърката на труда и пенсиите Естер Маквей и държавния министър в министерството за Брекзит Сюела Брейвърман.

Британският държавен секретар за Северна Ирландия Шайлеш Вара, който подкрепяше свикването на референдум за оставане в ЕС, също разкритикува на раздяла сделката, тъй като тя тласка Великобритания в компромис, без набелязан срок, в който тя ще стане суверенна държава.

"Ние сме горда нация и е много тъжно, че сме принудени да се подчиним на правила, създадени от други държави, които са показали, че не вземат нашите интереси присърце. Можем и трябва да постигнем повече", заяви той в писмото си.

Според него задачата на министър-председателката Тереза Мей да убеди парламента да подкрепи проекта за споразумение е истинско предизвикателство, посочва Ройтерс.

Миналата седмица оставка подаде и британският държавен министър на транспорта Джо Джонсън - по-малък брат на бившия външен министър и виден застъпник за Брекзит Борис Джонсън. Не се изключва да последват още министри, които ще се оттеглят.

Очаквано след оставките британската лира поевтиня.

Тереза Мей е изправенa пред вот на недоверие

Недоволството на депутатите от Консервативната партия, поддържащи Брекзит, достигна толкова високо ниво, че поискаха вот на недоверие срещу Мей.

Група консервативни депутати, привърженици на Брекзита, обявиха, че един от нейните лидери - Джейкъб Рийс-Мог - е внесъл официално искане за вот на недоверие към премиера Тереза Мей, предаде Асошиейтед прес.

От т.нар. Група за европейски изследвания, съставена от редови депутати в Камарата на общините, казаха че Рийс-Мог е пратил съответното писмо до комисията, която отговаря за изборите на ръководство на Консервативната партия.

Според вътрешните правила на партията вот на недоверие може да бъде предизвикан, ако 15 на сто от членовете на камарата писмено поискат от т.нар. Комисия 1922 такъв вот.

Очаква се и други депутати консерватори да последват примера на Джейкъб Рийс-Мог.

В писмото си Рийс-Мог пише, че "проектът на споразумение за развод (с Европейския съюз), представен днес пред парламента, се оказва по-лош от очакваното и не успява да изпълни обещанията, дадени на нацията от министър-председателката", предаде Франс прес.

Депутатът критикува т.нар. предпазен механизъм, който предвижда оставането на цялото Обединено кралство в митнически съюз с ЕС, както и по-нататъшно по-интензивно регулиране по отношение на Северна Ирландия, ако не бъде постигнато никакво споразумение за преходен период от 21 месеца, предвиден за периода след самия Брекзит - на 29 март 2019 г.

Той критикува също самото въвеждане на преходен период и размера на сметката, която Обединеното кралство трябва да плати, за да изпълни ангажиментите си до края на 2020 г. Лондон е изчислил, че трябва да плати 39 млрд лири.

Рийс-Мог не приема и необходимостта Лондон да поеме задължение да продължи да спазва юрисдикцията на Съда на ЕС през преходния период. 

Малки шансове за сделката на Мей

Повечето наблюдатели са единни в скептицизма си към перспективите на сделката и на самата министър-председателка, коментира в. "Гардиън".

Причина за недоволството са условията в проекта за споразумение, които са възприемани като отстъпки в полза на Европейския съюз - например оставането на Великобритания в митническия съюз на ЕС в преходния период след Брекзит, а евентуално и след неговото изтичане.

Малката северноирландска Демократическа юнионистка партия (ДЮП), която подкрепя британското правителство на малцинството, със сигурност ще гласува против сделката за Брекзит на британския премиер Тереза Мей, каза член на парламента от формацията, цитиран от Ройтерс.
 
Компромисният план на Мей е изправен пред съпротивата на привържениците на Брекзит, проевропейци, северноирландската партия, която крепи правителството, и дори на накои от собствените ѝ министри, отбелязва Ройтерс.
 
Паундът поевтиня

Проблемите в британското правителство заради сделката за Брекзит се отразиха негативно на цената на паунда. Британската валута загуби един цент от стойността си спрямо долара и в четвъртък се търгуваше за 1.2830 долара.
Това се отрази позитивно на 100-те най-големи компании на Лондонската борса и индексът FTSE, който зависи от цената на акциите им, се повиши. Причината е, че слабият паунд е добра новина за износителите. Но не и за вносителите и така индексите на останалите европейски борси регистрираха понижение, пише "Ройтерс". Всичко това доведе до по-голямо търсене на считаните за сигурни германски държавни облигации.


Според неофициална информация 11 членове на правителството са изразили несъгласие с проектоспоразумението.

"Таймс" заявява, че Мей "прикрива пукнатините" и намеква, че тя е използвала заплахата, че изобщо няма да има Брекзит, за да принуди министрите да се съгласят с нейното проектоспоразумение.

"Дейли мейл" пише за заплаха от "преврат до дни", като същевременно публикува снимка на Мей с надпис "Аз оставам и ще се боря".

"Мирър" насочва към разцеплението в правителството със заглавие "Военен кабинет" и твърди, че 40 бунтари сред консерваторите замислят заговор за свалянето на Мей.

"Файненшъл таймс" пише, че министър-председателката е спечелила подкрепата на правителството за своето споразумение след "яростни дебати" и сега я очаква нова битка в парламента.

Туск е в готовност да свика среща на върха

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е в готовност да свика извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС в неделя, 25 ноември, от 9.30 ч. за оценка на постигнатото предварително споразумение с Лондон.

Той поясни, че до 20 ноември Европейската комисия ще завърши работата по политическото изявление, придружаващо постигнатото споразумение. В това изявление се очертава рамката на бъдещите отношения ЕС-Великобритания. След това държавите в ЕС ще имат 48 часа за оценка, а Туск изрази надежда "да няма много коментари".

Ако нищо извънредно не се случи, можем да заседаваме другата неделя, добави председателят на Европейския съвет. Той коментира, че главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние е успял да защити европейските интереси и да ограничи щетите от решението на Великобритания да напусне Общността.

Не споделям въодушевлението на британския премиер Тереза Мей от постигането на предварително споразумение. За мен и двете страни губят, коментира Туск. Той се пошегува, че е прочел "почти целия" документ с предварителното споразумение, представено снощи от ЕК и разпечатано на близо 600 страници.

Туск добави, че ще направи всичко по силите си процесът да бъде възможно най-безболезнен.  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?